WRC 2018 – Dayinsure Wales rally GB – Tanak bliže tituli, Ožie sve dalji, klinac Rovanpera poleteo

5. октобар, 2018. #

Čini se da će mnogo toga u SVETSKOM RELI ŠAMPIONATU biti jasnije u nedelju posle podneva, kada se završi ispit POWER STAGE. Za sada sve ide dobro za Estonca OT TANAKA i TOJOTU a posle njegovog nerazumnog kiksa na probnom ispitu SHAKEDOWN ( pri punoj brzini izleteo u jarak pravdavši se da su mu zasmetali brisači na vetrobranu ), uzrečica „po jutru se dan poznaje“, u Velsu se za „brzu osmicu“ ne može primeniti.
OT TANAK je od samog jutra, u petak, stavio do znanja da je baš raspoložen za novu pobedu i da će se maksimalno koncentrisati na što bolju vožnju po sumornim šumama Velsa, po vlažnoj i klizavoj zemljanoj podlozi sa dosta sitnog kamena.
Estonac je od osam današnjih ispita dobio PET, pa je posle prvog dana vrlo ubedljiv na čelu sa skoro POLA MINUTA PREDNOSTI nad drugoplasiranim. Prati ga danas srećni NOJVIL u „hjundaiu“, od kojeg su bili brži i EVANS i SUNINEN, ali, oni su imali svoje probleme i nisu stigli na cilj prvog dana.
Jedini svetski prvak, medju ovom eks garniturom, Francuz SEBASTIJEN OŽIE je krenuo odlično i bio za petama TANAKU ali ga je sreća napustila pa je u servisu menjao kvačilo i menjač i pao na peto mesto sa 38 sekundi zaostatka za Estoncem. o
Finac JARI MATI LATVALA i pored velikih napora da sačuva „tojotu“ nije mogao da izbegne jedan kamen koji mu je tresnuo na vetrobran, medjutim, smatra se srećnikom jer kamen nije probušio gumu već samo stvorio naprslinu na šoveršajbni, pa je LATVALA u cilj 9. ispita stigao kao treći u generalnom.
Posle vodećeg TANAKA, sa plus 28.8 sekundi, sledi četvorka, NUJVIL,LATVALA,LAPI,OŽIE, koja se nalazi u razmaku od samo DESET SEKUNDI, tako da subota može označiti značajne rokade. Iza njih su „malo sporiji“, BRIN, PADON, OSTBERG i MIKELSEN a na deseto mesto stigao je u vidu lastinog repa fenomenalni finski vunderkind, 18. godišnji KALE ROVANPERA ( pre par dana je napunio 18 godina ), sa fabričkom „škodom fabijom R5“, uz veliko oduševljenje celog tima a posebno njegovog oca, nakada reli šampiona HARIJA ROVANPERE, koji ga prati na svakom reliju.KALE ROVANPERA je u fabričkoj „škodi fabiji R5“ prosto ponizio konkurenciju a svog timskog rivala, Švedjanina PONTUSA TIDEMANDA, takodje sa fabričkom „škodom fabijom R5“ ostavio je za sobom SKORO ZA JEDAN MINUT. ROVANPERA je sjajan primer pravovremene i potpune posvećenosti cilju. Još kao dete je osetio „miris relija“ a otac mu je preneo kompletno svoje iskustvo. Ako ga sreća bude pratila uskoro ćemo ga videti i medju elitnim vozačima u najjačoj kategoriji. Šta mislite da li će se tamo snaći……

Pored brzinskih ispita RELIJA VELS priča se da će SEBASTIEN OŽIE izgubti tituli i da će ZLATNO ODLIČJE osvojiti ili NOJVIL ili TANAK. Takodje se govori o PRELAZNOM ROKU, u kojem će navodno SEBASTIEN OŽIE  iz M SPORTA preći u SITROEN….zajedno sa ESAPEKA LAPIJEM, a da u TOJOTU dolazi malerozni KRIS MIK. Do zvaničnih informacija ima još dosta vremena a u svakom slučaju sledi zanimljivi period RELI TRGOVINE.

Bilo kako bilo, kako je svojevremeno govorio naš čuveni sportski reporter RADIVOJE RAĆA MARKOVIĆ,  reli dobija sve veći broj pristalica, najviše zbog BRILJANTNE KONKURENCIJE i VELIKIH MAJSTORA BRZINE.

Plasman posle 9 ispita :

1. TANAK
2. NOJVIL………+ 28.8 sek.
3. LATVALA …… + 31.3
4. LAPI ………. + 35.9
5. OŽIE………. + 38.2
6. BRIN ……… + 48.8
7. PADON ……..+  1.06.4
8. OSTBERG …….. + 1.08.4
9. MIKELSEN ….. + 1.24.3
10. ROVANPERA ( WRC 2 ) ….+ 3.08.4

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije