WRC 2018 – Dayinsure Wales rally GB – Sebastien Ožie s naporom ali i srećom…pobedio

7. октобар, 2018. #

Ništa bez sreće i spleta pozitivnih okolnosti. Uoči RELIJA VELS a pogotovo negde na početku druge polovine ovog takmičenja u VELIKOJ BRITANIJI, izgledalo je da se zvaničnom svetskom prvaku 34. godišnjem Francuzu SEBASTIENU OŽIEU potpuno zaljuljao kraljevski tron i da će biti prekinut njegov trijumfalni niz.

Odlični Estonac OT TANAK je sve do 16. ispita ( od ukupna 23 ) imao značajnu i za reli pojmove teško dostižnu prednost  od 41.9 sekundi a onda ga je tehnički kvar zaustavio na stazi. Izašao je iz ranjene „tojote jaris“ i legao na travu pokraj makadamskog puta. Nije isključeno da je pod pritiskom adrenalina i zaplakao pitajući se da li je moguće da je praktično pred ciljem i važnom pobedom, posle zaista odlične vožnje, ostao kratkih rukava.

Veliki SEB, SEBASTIJEN OŽIE i njegov suvozač ŽILIJEN INGRASIA, dali su sve od sebe kako bi u poslednjem danu RELIJA VELS zaustavili napade vozača TOJOTE, LATVALU i LAPIJA. Rezultat je bio dobar za zvaničnog svetskog prvaka koji se na ovom takmičenju žalio na svog „forda“ iz M SPORT tima, medjutim ispostavilo se da je taj plavi automobil sa brojem JEDAN u cilj ušao kao NAJBOLJI i zato je OŽIE BIO IZUZETNO RASPOLOŽEN…. ( da li je bio nasmejan zbog pobede ili zbog pregovora sa SITROENOM ? )….

Na cilju je u dahu izgovorio : „Bila je to veliki vikend i tako teška borba. OT je bio daleko ispred a onda je imao problem. Onda je JARI MATI bio tako jak. Nisam mislio da ću biti dobar u šumi, bilo je teško, ali bilo je i asfalta koji ja toliko volim. Uspeo sam da pobedim“.

TOJOTA može da žali zbog malera sa OT TANAKOM ali i da se raduje zbog dva mesta na podijumu. Vodeći TIJERI NOJVIL posle svega može takodje da bude miran, bar do sledećeg relija KATALUNJA. Ostaje na prvom mestu u generalnom poretku šampionata sa SEDAM bodova prednosti u odnosu na OŽIEA, dok je TANAK treći sa 14 bodova manje od svetskog prvaka.

Na ispitu POWER STAGE, koji čini nam se prvi put nije održan kao poslednji ( bio je 20. po redu ), 5 bodova je osvojio LATVALA, 4 TANAK, 3 OŽIE, 2 NOJVIL a 1 LAPI.

Na cilju RELIJA VELS  izgleda da je najsrećniji  bio jedan NEKADAŠNJI reli as….pretpostavljate verujemo da je reč o HARIJU ROVANPERI, finskom takmičaru iz ranijih godina i ocu mladog KALEA ROVANPERE koji je ovog vikenda potpuno razbio konkurenciju u kategoriji WRC 2, vozeći fabričku „škodu fabiju R5“ u DRUGOM TIMU ŠKODE. Ostvario je trijumf nad zvaničnim šampionom WRC 2 klase, Švedjaninom PONTUSOM TIDEMANDOM, svojim rivalom iz fabričkog tima ŠKODE 2, sa prednošću oko MINUT  i  PO !! KALE je tako stigao do svoje DRUGE POBEDE u WRC 2 ( prvu je ostvario na kraju minule sezone u Australiji, a bio je 31 u generalnom ) i prvi put se našao medju TOP 10.

Poslednjeg vikenda ovog oktobra uslediće RELI ŠPANIJE, a zatim i poslednje takmičenje sezone 2018, RELI AUSTRALIJA.

Konačni plasman RELIJA VELS :

1. OŽIE – „ford“
2. LATVALA – „tojota“………+ 10.6 sek.
3. LAPI – „tojota „…………… + 35.1
4. BRIN – „sitroen“………….. + 1.10.4 min.
5. NUJVIL – „hjundai“  ………. + 1.14.4
6. MIKELSEN – „hjundai“…….. + 1.15.9
7. PADON – „hjundai“ ………… + 1.18.4
8. OSTBERG – „sitroen“ ……… + 1.21.6
9. ROVANPERA ( WRC 2 ) – „škoda“…..+ 9.14.7
10. TIDEMAND ( WRC 2 )- „škoda“ ……… + 10.48.9

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije