WRC 2018 – Rally Turkey Marmaris – Zlatni het trik Ot Tanaka

16. септембар, 2018. #

Estonac, 30.godišnji OT TANAK, najuspešniji  ovogodišnji vozač TOJOTE, sa svojim suvozačem MARTINOM JERVEOJA, pobednik je užasno teškog RELIJA TURSKA , koji se posle 7 godina pauze opet našao u kalendaru RELI ŠAMPIONATA SVETA. Bili su najveštiji ali mora se reći i najsrećniji na 17 kamenjem i stenjem prekrivenim brdsko brzinskim ispitima. Na makadamskim stazama iznad MARMARISA bilo je prosto nemoguće voziti punim gasom a ne odvaliti točak, ne polomiti vešanje ili ne probušiti gume.

O težini ovog relija dovoljno govori podatak o potpunom neuspehu favorita, TIJERI NUJVILA sa „hjundaiem“ i SEBASTIENA OŽIEA sa „fordom“, koji su doživeli pehove i izletanje a minimum bodova izvukli su tek na poslednjem ispitu POWER STAGE, gde je NUJVIL bio najbrži ( osvojio 5 bodova ) a OŽIE u cilj ušao kao drugoplasirani  ( osvojio 4 boda ). Treći je u tom finalu bio TANAK ( osvojio 3 boda ).

Pehove i tehnička oštećenja imali su OSTBERG, EVANS, BRIN, LAPI, izgorela su u potpunosti čak dva automobila, KREG BRINA i AL RAJHI YAZEEDA.

Sjajni OT TANAK je tako zapisao svoju četvrtu ovogodišnju pobedu, TREĆU UZASTOPNU – RELI HET TRIK uz inkasiranje velikih 25 + 3 boda. Sada je prestigao svetskog prvaka OŽIEA, našao se na drugom mestu generalnog plasmana, sa 164 boda ( 13 manje od lidera NUJVILA a 10 više od OŽIEA ) i veoma ozbiljno se umešao u borbu za TITULU PRVAKA SVETA 2018, samo 3 relija pre kraja sezone ( Velika Britanija, Španija i Australija )

Na cilju TURSKOG RELIJA, zabeležene su ove izjave :
TANAK : „Bio je to težak reli, u petak smo znali da smo medju prvih pet ali smo takodje znali da to nije dogadjaj u kojem pobedjuje najbrži nego najpametniji. Nastavićemo da napadamo i u narednim relijima šampionata“.
OŽIE : „Nedostajao nam je tempo, učinio sam sve što sam mogao“..
NUJVIL : „Borimo se za titulu, zaslužili smo pobedu jer smo bili najbrži, ali, problem nas je zaustavio. Mnogo smo svi u timu razočarani“.

U kategoriji WRC 2 sigurno je trijumfovao Čeh JAN KOPECKI, sa fabričkom „škodom fabijom R5“, ispred znatno slabijih rivala TEMPESTINIJA i INGRAMA. Očito, znao je da sjajni privatnik Norvežanin HENING SOLBERG nije prijavljen za tu klasu pa i nije morao da se sa njim takmiči. Bilo kako bilo HENING SOLBERG je kompletan TURSKI RELI sa svojom suvozačicom ILKOM MINOR-PETRASKO, takodje sa „škodom fabijom R5″ završio na odličnom 6. mestu u generalnom i to  ispred KOPECKOG bolje za PET MINUTA !!!!

Konačni poredak RELIJA TURSKA 2018:
1. TANAK ….“tojota“
2. LATVALA  – „tojota“…….+ 22.3
3. PADON – „hjundai“……..+ 1.46.3 min.
4. SUNINEN – „ford“……… + 4.10.9
5. MIKELSEN – „hjundai“……..+ 7.11.7
6. H.SOLBERG – „škoda R5″………+ 13.40.6
7. KOPECKI – „škoda R5″………….+ 18.52.2
8. TEMPESTINI – „sitroen R5″….. + 19.37.1
9. INGRAM – „škoda R5″…………. + 20.21.3
10. OŽIE – „ford“ …………………… + 20.51.2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije