Dacia Sandero Stepway 0.9 Tce, 90 KS – Krosoverom sa najboljom cenom u poseti Pečuju

2. септембар, 2018. #

Već odavno je došlo vreme kada moramo maksimalno razmišljati o svojim rashodima i kupovinu prilagoditi ličnoj kasi. Kada je reč o automobilima, čini se da više ne važi rečenica : „Kada  ne znaš šta je dobro ti onda kupi skupo“ a  pravilo – „Umerenost je smisao života“, izvesno je,  odlika je mudrih.

Upravo obavljena test vožnja najnovije DACIJE SANDERO STEPWAY BLECK WHITE 0.9 Tce 90, navela nas je na zaključak da je STEPWAY veoma dobar izbor i sasvim sigurno krosover ( SUV ) koji bez premca ima NAJBOLJU CENU a takodje i perfektan odnos CENE i KVALITETA. Naravno mislimo baš na ovaj i ovako opremljen STEPWAY, a SANDERO može biti i jeftiniji ( obratite se kancelariji RENO NISAN SRBIJA, ili distributerima širom Srbije).

Pa šta to ima taj STEPWAY, zbog čega ga možemo preporučiti skromnim ljubiteljima automobila i da li je mudro odabrati baš krosover sa NAJNIŽOM CENOM.

Ovih dana smo u STEPWAY-u  krenuli ka već dobro nama poznatom PEČUJU, gradu u madjarskom delu Baranje, mestu koje je pre nekoliko godina ( 2010 ) dobilo epitet EVROPSKA PRESTONICA KULTURE ( zajedno sa ESENOM i ISTANBULOM i sa motom „grad bez granica“ ). U ovim vrelim letnjim danima, kada su glavne saobraćajnice pretrpane svim  mogućim vozilima, kada jedni odlaze iz letovališta na jugu ka srednjem delu starog kontinenta a drugi putuju u obrnutom smeru, valja dobro pripremiti rutu i razmisliti o mnogim detaljima. Glavni granični prelazi su kao po pravilu zagušeni pa su čekanja duga i nimalo prijatna. Mnogi zaboravljaju a mediji ne informišu na pravi način o IZBORU DRUGIH PRAVACA I PRELAZA. Sa Madjarskom recimo imamo 6 drumskih prelaza ( Bački breg, Bački vinogradi, Bajmok, Djala, Horgoš i Kelebija ) a sa Hrvatskom 5 drumskih prelaza ( Tovarnik, Bjakovo,Bogojevo, Sot i Bezdan ).Kada to imate u vidu lako možete izbeći duge kolone, nerviranje i gubljenje vremena.

Uoči polaska na naš mali test, STEPWAY smo provozali beogradskim ulicama, pokraj semafora, užurbanih sugradjana, kroz centar a i kroz uske uličice uz puno blagih ubrzavanja, usporavanja, kočenja i skretanja. Bila je to blic proba našeg krosovera u urbanoj sredini i ispitivanje potrošnje goriva ( benzina ), koja je donela rezultat … 8 litara goriva smo trošili u gradu.

Valja na početku reći da je naš STEPWAY bio opremljen agregatom od 0.9 litra,  jačine 90 KS, sa težinom od 1085 kg. i sa „Kontinental“ gumama promera 205/55/16.

Svi, sigurni smo, dobro znaju kako danas ( avgust 2018. ) izgleda DACIA SANDERO STEPWAY BLECK WHITE. Reč je o restilizovanom krosoveru sa vrlo prigodnim dizajnom, sa pogodnom visinom i razmakom izmedju tla i najnižeg dela karoserije, sa disk kočnicama napred i dobošima pozadi, sa sasvim solidnim prostorom za prtljag i sa petora vrata. Unutrašnja oprema je takodje veoma solidna, instrument tabla sadrži kilometar sat, obrtomer i uobičajene pokazivače o trenutnoj i prosečnoj potrošnji, predjenoj kilometraži itd. Ekran ne sredini raspolaže poznatim sadržajima, sa uvek korisnom KAMEROM ZA VOŽNJU UNAZAD a navigacija je ( bar u ovom primerku na testu ) začudo bez grafičkih prikaza nekih rado posećivanih zemalja ( Grčka, Makedonija, Madjarska ).

Ono što je po nama, pored kočnica, preglednosti, motora, menjača i udobnosti, veoma važno, odnosi se na ponašanje vozila na pravcu, krivinama i prilikom iznenadnih usporavanja. Sve pomenuto može dobiti pozitivne ocene. STEPWAY se lako vozi ( uglavnom izmedju 2000 i 2500 obrtaja ) a tri cilindra i 90 KS potpuno odgovaraju svakom umerenom majstoru volana. Na uzbrdicama je potrebno znatno jače pritisnuti papučicu gasa i svakako STEPWAY u tim trenucima putem kompjutera pokazuje znatno veću potrošnju i PODSEĆA da mu usponi ne pričinjavaju zadovoljstvo. Tako često a nepotrebno korišćena reč ERGONOMIJA, koja u suštini podrazumeva elemente na instrument tabli, monitor i sve što vozač koristi, dakle sve potrebno u kabini, za VOZAČA, kod našeg DUSTERA je postavljeno s merom i sve je NA DOHVAT RUKE.

Zaključak ovog družeja sa DACIA SANDERO STEPWAY BLECK WHITE 0.9 Tce 90 bio bi : „Vlasnicima ovog vozila ili onima koji planiraju da ga kupe poručujemo, STEPWEY je pre svega RACIONALAN IZBOR“.

To su utisci o ovom zanimljivom krosoveru koji se zbog svega navedenog odlično prodaje. Naš itinerer nas je vodio autoputem pored Novog Sada a posle prema Odžacima do prelaza BOGOJEVO, na granici SRBIJA-HRVATSKA, gde nije bilo NI JEDNOG JEDINOG VOZILA. Stigli smo do OSIJEKA, uputili se prema Donjem Miholjcu i onda ušli na teritoriju Madjarske. Koristili smo regionalni pravac ( dakle bez plaćanja putarine za auto put ) i dojezdili do VILANJIJA, vinogradarskog sela sa mnoštvom vinarija i malih restorana. Posle kratkog odmora nastavili smo do 48 km. udaljenog Pečuja a u tom lepom  i izuzetno čistom gradu opet obišli besprekorno udešen centar sa puno cveća, videli male i stilom gradjene fontane i naravno…..opet skoknuli do obližnje poslastičarnice KORZO, tek da probamo sladoled ( kugla je 92 dinara ) i kolače ( cena im je od 120 – 180 dinara ). Od Beograda do Pečuja ima 260 km. ( Kompjuter je pokazivao prosečnu potrošnju na celom putu, BEOGRAD – PEČUJ – BEOGRAD, od 5.6 litara benzina ).

DACIA SANDERO STEPWAY  Bleck White 0.9 Tce 90 :

motor : 3 cilindra, 898 ccm. 90 KS, turbo benzinski ( prednji pogon )
menjač : manuelni, 5 brzina
kočnice : diskovi ( napred ) i doboši ( pozadi )
mere : ( dužina, širina ,  visina ) 4089/1761/1615 mm.
masa : 1085 kg.

prtljažnik : 320 l.
udaljenost od tla : 173 mm.
obrtni moment : 140 Nm.
potrošnja benzina na testu : 8 l. ( grad ) 5.6 l. ( otvoreni put )
rezervoar : 50 l.
gume : Kontinental 205 / 55 /16
cena testiranog modela : 11.715 evra

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije