WRC 2018. Adac rallye Deutschland – Tanak lider,Ožie na začelju, mali Rovanpera prvi u WRC2

18. август, 2018. #

Baš puno iznenadjenja i obrta doneo je drugi dan asfaltnog relija ADAK RELI NEMAČKA 2018. Iako se deveta runda SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA održava na asfaltnim putevima, taj asfalt na pojedinim krivinama više liči na solidan makadam nego na idealnu, čistu i ravnu podlogu gde se najbrže vozi sa SLIK GUMAMA. Takvi pneumaticu su idealni u idealnim uslovima ali su vrlo nezgodni kada se u punoj brzini naleti na slojeve zemlje i kamenja koje su predhodnici „postavili“ na stazu.

Jedan takav slučaj bio je malerozan za zvaničnog i petostrukog prvaka sveta, Francuza SEBASTIENA OŽIEA, koji je u NEMAČKOJ pobedjivao ČAK TRI PUTA. Ali, to je bilo nekada, u medjuvremenu su stigli novi momci gladni uspeha i očito vrlo sposobni da dodju do maksimum bodova. Popularni SEB je na četrnaestom ispitu, na svom „fordu“ morao da menja probušenu gumu a to ga ja spustilo na 9. mesto tog brzinskog testa. U cilju je rekao:
„Kretali smo se po ispravnoj putanji, ali, sa kamenjem je uvek lutrija“.

Drugi dan je doneo sjajnu borbu nekoliko vozača. U prvom krugu, na prva četiri ispita ČETVORICA su bili najbrži.LATVALA, SORDO,LAPI i BRIN. Drugi krug na tim istim brzincima označen je sa DVE POBEDE probudjenog Španca DANIJA SORDA, i sa po jednim trijumfom OŽIEA i LATVALE.

Kao što se da primetiti danas ni na jednom ispitu nije bio najbrži lider relija, Estonac OT TANAK. On je sa svojim TOJOTA timom budno pratio dešavanja i vremensku razliku, nije preterano reskirao i posle jutrošnje prednosti od 10.6 sekundi stigao na kraju dana do bonusa od ogromnih 43.7 sekundi.

Najviše je profitirao DANI SORDO, posle drugog dana najuspešniji vozač „hjundaia“. SORDO  je u petak uveče bio na 6. mestu a ove subote je skočio na DRUGU POZICIJU, posle prave rovovske bitke sa LATVALOM i NUJVILOM.

Na ispitu broj 11 grešku je napravio ELFIN EVANS, izleteo je u poljanu, daleko od staze, i završio današnju vožnju.Norvežanin MADS OSTBERG je nastavio u veoma lošem stilu, pa posle 15 ispita ima zaostatak za vodećim čak 2.20.4 minuta, što je prosto neshvatljivo posle one perfektne vožnje u Finskoj. Još više zaostaje njegov timski rival iz SITROENA, Irac KREG BRIN.

U kategoriji WRC 2 posle gumi defekta lidera JANA KOPECKOG, sa „škodom“, već na ispitu broj 9. vodjstvo je preuzeo ERIK KAMILI, ali je posle nekoliko ispita i on načinio grešku i ispao iz borbe. Posle 15 deonica na liderskom mestu u klasi WRC 2 je mladi 17. godišnji Finac KALE ROVANPERA, ali se polako u vrh vraća iskusni i brzi KOPECKI, zaostaje samo, 2.9 sekunde i realno je očekivati njegov trijumf.

RELI NEMAČKE se završava u nedelju, planirana su još 3 ispita, a posle poslednjeg POWER STAGE znaće se kako izgleda generalni poredak RELI ŠAMPIONATA SVETA. Sigurno je, bez obzira na ovaj reli, da će TIJERI NUJVIL zadržati PRVO MESTO.

Generalni plasman 36.ADAK RELIJA NEMAČKA, posle 15 ( od ukupno 18 ) :

1. TANAK – „tojota“
2. SORDO – „hjundai“………..+ 43.7 sek.
3. LATVALA – „tojota“………. + 44.5
4. NUJVIL – „hjundai“………… + 52.5
5. LAPI – „tojota“……………. + 58.8
6. MIKELSEN – „hjundai“…. + 1.50.7 min.
7. OŽIE – „ford“…………….. + 1.51.2
8. SUNINEN – „ford“………… + 1.57.0
9. OSTBERG – „sitroen“………. + 2.20.4
10. BRIN – „sitroen“…………….. + 2.34.4

 

,

Galerija slika

Članci iz iste kategorije