WRC 2018. Adac rallye Deutschland – Ot Tanak kao najprecizniji računar, polako cementira lidersko mesto

17. август, 2018. #

Okončan je prvi dan asfaltnog 36. ADAK  RELIJA NEMAČKE, 9. runde SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA 2018. Posle ukupno 7 brzinskih ispita, i 6 pobeda na tim deonicama, lepu prednost od 12.3 sekunde stekla je posada TANAK – JERVEOJA, u očigledno izvanredno pripremljenoj fabričkoj „tojoti jaris WRC“. Velika zasluga pripada celom timu TOJOTE, posebno legendarnom kapitenu tima TOMI MAKINENU, medjutim za 6 pobeda od po nekoliko desetinki ili sekundi ipak je reklo bi se najzaslužniji PILOT – a to je i ovoga puta briljantni i potpuno smireni Estonac OT TANAK, vozač koji je kao neki ekstra precizni računar  „snimio“ najbrži prolaz kroz „prljave“ nemačke krivine, kasno kočio i malo se zanosio ( svako pomeranje volana je u stvari mikronsko smanjivanje brzine ) i koji se, reklo bi se sasvim izvesno, bliži novoj WRC pobedi u svojoj karijeri. Iako je poznata stvar da U WRC. NIKADA NIŠTA NIJE SIGURNO dok se ne prodje kroz cilj, ako posada sa brojem  OSAM, brze „tojote jaris WRC“ nastavi tako filigranski tačno onda ni SEBASTIEN OŽIE a ni vodeći u šampionatu TIJERI NUJVIL, neće moći ništa da urade. Sigurno je da moramo sačekati kraj drugog dana RELIJA NEMAČKA, koji se vozi u subotu i ima  dva kruga od po 4 brinske provere trenutnog poretka i naravno samo finale u nedelju.

RELI NEMAČKE ne spada u red onih gde se najbrže vozi, znatno je sporiji od recimo proteklog FINSKOG RELIJA, ali zahteva besprekoran rad posade na liniji vozač-suvozač, minimalan broj grešaka i odlično pripremljen RADAR ( „čitač krivina“ ). Specijalni brzinski ispiti u Nemačkoj, nemaju dugačke pravce, već puno uskih puteva sa prevojima i kontra nagibima i sa isprljanom stazom na mestima gde se to ne očekuje.

Drugi krug današnjih brzinaca doneo je isti poredak na PODIJUMU ( na prve tri pozicije ), gde su opet TANAK, OŽIE i NUJVIL, skok ELFINA EVANSA, sa „fordom“, sa sedme na četvrtu poziciju i pad mladog LAPIJA, sa „tojotom“, sa četvrtog na sedmo mesto. Indisponirani MADS OSTBERG je ispao iz TOP 10 i našao se tek na 11.mestu. Popravio se za malo LATVALA, a poznati Finac sasvim sigurno lakše diše jer je iza njega mladji kolega u timu TOJOTE, nezgodni ESAPEKA LAPI…..doduše slabiji samo 3 sekunde.

U kategoriji WRC 2, ubedljiv je Čeh KOPECKI, ispred BONATA, KAJETANOVIČA i mladog ROVANPERE, svi voze automobile specifikacije R5.

Generalni plasman ADAK RELIJA NEMAČKA, posle 7 ispita ( od ukupno 18 ) :

1. TANAK – „tojota“
2. OŽIE -„ford“…………….. + 12.3 sek.
3. NUJVIL – „hjundai“ ………….. + 27.4
4. EVANS – „ford“…………….. + 37.8
5. LATVALA – „tojota“…………. + 38.8
6. SORDO – „hjundai“………….+ 42.7
7. LAPI – „tojota“…………….. + 42.8
8. BRIN – „sitroen“…………… + 58.0
9. MIKELSEN – „hjundai“……+ 59.0
10. SUNINEN – „ford“……….. + 1.21.4 min.
11. OSTBERG – „sitroen“……… + 1.28.1

Galerija slika

Članci iz iste kategorije