WRC 2018. Adac rallye Deutschland – Estonac Ot Tanak najavio pobednički juriš

17. август, 2018. #

Na asfaltnim putevima NEMAČKE u toku je 9. runda ovogodišnjeg RELI ŠAMPIONATA SVETA. Počela je uobičajenim blic ispitom u četvrtak uveče, za petak je planirano 6 „pravih“ brzinaca, u subotu 8 i u nedelju poslednja 3, sa završnim testom POWER STAGE, koji donosi dodatne bodove. Ukupno 18 brzinskih ispita sa automobilima podešenim za takvu podlogu ( spušteni, uz odgovarajuću geometriju točkova i podešene amortizere – PO BRZINI i VISINI OPRUGA ), uz najbolje „slik“ gume ( pneumatici bez žljebova ), uz količinu odredjenu pravilima.

Automobili su maksimalno olakšani, imaju samo 1175 kg. a snaga turbo agregata je oko 380 konja.

U generalnom poretku RELI ŠAMPIONATA SVETA 2018. na čelu je Belgijanac TIJERI NUJVIL, sa fabričkim „hjundaiem WRC“ i sa 153 boda. Prati ga sa 21. bodom manje zvanični svetski prvak Francuz SEBASTIEN OŽIE, sa fabričkom „ford fiestom WRC“, dok je treći Estonac OT TANAK, sa fabričkom „tojotom jaris“ i sa 107 bodova.

OT TANAK, minule godine kao što znate, timski kolega SEBASTIENA OŽIEA, je ADAK RELI NEMAČKE započeo pobedom, na kratkom-revijalnom ispitu od samo 2 km. u četvrtak uveče, ali je već na trećem i četvrtom ispitu opet ostvario najbolji rezultat i time pokazao koliko je brz i na asfaltu. Za vodeće vozače je završen prvi današnji krug od TRI ISPITA, posle pauze u servisu dolazi ponavljanje ta TRI ISPITA i onda priprema za ono što sledi u subotu. Teoretski gledano OT TANAK bi mogao već posle Nemačke da izbije na drugo mesto generalnog plasmana, ako bi ostvario pobedu na reliju i uzeo svih 5 bodova na POWER STAGE, ali to je nerealno očekivati. Izglednije je pretpostaviti pobedu TANAKA i veliki okršaj OŽIE i NUJVILA za što više bodova.

Posle 3 današnja relativno kratka ispita od  10, 22 i 9 km. 30. godišnji Estonac OT TANAK je pokazao najbolju tehniku vožnje na asfaltnim putevima koji na više mesta imaju u krivinama prašinu i sitno kamenje, pa takozvani „GRIP“, odnosno srpski rečeno PRIANJANJE guma nije baš idealno, na šta se požalilo nekoliko vozača. Najiskreniji je bio, na minulom reliju u FINSKOJ sjajni Norvežanin MADS OSTBERG, sa fabričkim „sitroenom C3“, koji je pred servis rekao:

„Ovo je nov reli i nešto sasvim drugo. Postigao sam vreme koje je za SRAMOTU“.

OSTBERG posle 4 ispita zauzima tek 10. poziciju i kasni za OT TANAKOM  40 sekundi ! Ipak simpatični norveški as ne mora baš toliko da se ljuti na sebe, jer preko 20 sekundi za OT TANAKOM zaostaju i SORDO, LATVALA, EVANS , MIKELSEN i BRIN.

 

Generalni plasman RELIJA ADAK NEMAČKA, posle 4 ispita ( od ukupni 18 ) :

1. TANAK – „tojota“
2. OŽIE – „ford“……….. + 7.2 sek.
3. NUJVIL – „hjundai“……….. + 10.9
4. LAPI – „tojota“……………. + 19.7
5. SORDO – „hjundai“………….+ 21.8
6. LATVALA – „tojota“……….+ 22.4
7. EVANS – „ford“ ……………. + 23.5
8. MIKELSEN – „hjundai“…….. + 34.7
9. BRIN – „sitroen“…………… + 36.2
10. OSTBERG – „sitroen“……… + 40.3

Galerija slika

Članci iz iste kategorije