Goodyear planira testiranje komponenti pneumatika u svemiru

15. август, 2018. #

 

Kompanija Goodyear Tire & Rubber Company namerava da u američkoj nacionalnoj laboratoriji, koja deluje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), u drugoj polovini tekuće godine sprovede testiranje komponenti pneumatika.

U okruženju mikrogravitacije na svemirskoj stanici ispitivaće nastajanje jedinstvenih strukturnih oblika silike (silicijum-dioksida), koje nije moguće ostvariti na zemlji. Pošto se silika koristi kao materijal za izradu pneumatika, njene nove molekularne strukture mogle bi dovesti do bolje iskorišćenosti goriva i drugih poboljšanja u oblasti performansi pneumatika.

Istraživanja su se odvijala na osnovu sporazuma sa Centrom za napredak nauke u svemiru (CASIS), koji ima Nasino ovlašćenje za upravljanje Američkom nacionalnom laboratorijom ISS. Ona kompanijama i istraživačima omogućava da na nov i jedinstven način ispitaju materijale koje koriste u svojoj proizvodnoj liniji. Kao što je istakla direktorka za privredne inovacije u CASIS Cynthia Bouthot, Goodyear svojim planom dokazuje da u cilju poboljšanja svoje proizvodne linije razmišlja van ustaljenih okvira. Goodyear se inače smatra pionirom inovacija u oblasti pneumatika povezanih sa svemirom, a ponosan je na prve i jedine pneumatike na Mesecu i brojne realizovane projekte sa agencijom Nasa.

PR 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije