CEZ 2018 ( Centralno evropska zona ) – Vesnić na korak do 4. titule u Evropi

6. август, 2018. #

 Dve pol-pozicije, jedna pobeda i jedno četvrto mesto čine bilans Milovana Mikice Vesnića na CEZ takmičarskom vikendu na Grobniku.

Subotnji nastup srpskog automobiliste u klasi D4-3500 pokvario je slomljeni zadnji difuzor ali je nedeljna vožnja pokazala Vesnićevu klasu u šampionatu Centralne Evrope.

Trku 1 Vesnić je poveo s pol-pozicije i polako je odmicao konkurentima, kada se pred izlazak na startno-ciljni pravac začulo lupanje iz zadnjeg dela “kupre”. Mikica je odlučio da ne rizikuje i odmah je skrenuo u boks, gde je tim utvrdio da je difuzor otpao sa automobila. Posle brze intervencije, on je ponovo pušten na stazu. Sa zaostatkom od jednog kruga Vesnić je nastavio u odličnom tempu i uspeo da se domogne četvrtog mesta i vrednih bodova.

„Situacija sa difuzorom može se dogoditi svakome”, komentarisao je Mikica. “Štaviše, kada sada pogledam, dala mi je motiv da kompletnu trku i svih 18 krugova izvezem u veoma jakom tempu. To je odličan test jer Grobnik poznajem dobro, ali sa novom asfaltnom podlogom to je ipak potpuno drugačija i mnogo brža staza. Dovoljno je reći da smo sada šest sekundi brži nego 2016. godine, kada sam ovde takođe vozio “seat”.

Nedelja je prošla dosta mirnije pa je srpski automobilista od kvalifikacija pa do kraja druge trke kontrolisao situaciju i sa lakoćom zabeležio četvrtu pobedu u sezoni 2018.

“Nedeljnu trku sam lako kontrolisao i već posle četiri kruga imao sam gotovo osam sekundi prednosti, iako me je mladi Čeh Nimč prestigao na početku zbog gužve na stazi. Najveći problem na Grobniku sada je prevelika vrućina i nadam se da će organizatori korigovati kalendar. Pogrešno je da u aprilu idemo u Alpe a u avgustu u Hrvatsku, umesto da bude obrnuto,“ komentarisao je Vesnić  u Hrvatskoj.

„Zadovoljan sam postignutim, posebno vremenima na kvalifikacijama i činjenicom da su veliki timovi kao Krenek motorsport i LMS inženjering dolazili kod nas po savete i telemetriju. Moj tim je naravno uvek izlazio u susret. Zahvaljujem  i ljudima sa Grobnika na gostoprimstvu. Naši gosti u boksu bile su mnoge legende hrvatskog automobilizma kao Krstulović i Rafaj,koji su sa mojim ocem Milunom pričali o danima automobilizma u Jugoslaviji.“

Vesnić u generalnom plasmanu ima 32 boda više od prvog pratioca, Vaclava Nimča juniora. CEZ akcija na krugu nastavlja se već za dva vikenda, u Slovačkoj na stazi Slovakjia ring, a tim iz Gorjana očekuje da će tamo naići na možda i najbrojniju i najveću konkurenciju u sezoni 2018.

PR.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije