2018. FIA World Rallycross , Kanada – Revija brzine i pravih zvezda

5. август, 2018. #

SVETSKI ŠAMPIONAT U RELIJU – WRC, je po mnogo čemu NAJBOLJE I NAJPRIVLAČNIJE takmičenje istinskih virtuoza volana, medjutim jedan relativno NOV šampionat ( formiran 2014. ) vrlo brzo je stekao baš veliku popularnost širom sveta i širom improvizovanih ARENA gde se održava.

Reč je o FIA SVETSKOM ŠAMPIONATU U RELIKROSU, koji se sprovodi pod patronatom SVETSKE AUTOMOBILSKE FEDERACIJE, uz učešće mnogih poznatih asova, mladih i starijih i na posebno trasiranim ARENAMA  ( od oko 2 km. ), koje imaju i asfaltnu i zemljanu podlogu. Šampionat je odlično zamišljen, ove godine ima 12 trkačkih viikenda, propozicije su kompleksne i u jednom vikendu je publika na tribinama u prilici da vidi čak 6 trka ( 4 kvalifikacione , jedno polufinale i finale ). Ako Vas podsetimo da se za bodove bore i jedan SEBASTIEN LOEB ( 9 puta reli šampion sveta ) i jedan PETER SOLBERG ( takodje nekadašnji reli šampion sveta ), GIRLAN ŠIŠERI ( učesnik DAKARA ), NIKLAS GRONHOLM ( sin reli šampiona sveta MARKUSA GRONHOLMA ) i mnogi drugi i da je medijska pažnja izvanredna, onda je to već dovoljan pokazatelj sve veće privlačnosti SVETSKOG RELI KROSA.

Ovog vikenda je u KANADI, na stazi „TROIS RIVERS“, održana 7. runda SVETSKOG RELI KROSA. Posle svih kvalifikacija, u polufinalu je u NAJJAČOJ KLASI – „supercar“ pobedio 29. godišnji Švedjanin JOHAN KRISTOFERSON, sa „vw polom R“, ispred 44. godišnjeg SEBASTIOENA LOEBA, sa „pežoom 208“.

Posle 7 rundi, vodi mladi Švedjanin KRISTOFERSON  ( „vw polo R“ ) sa 195 bodova, ispred SEBASTIENA LOEBA ( „pežo 208“ ) ) i 26. godišnjeg HANSENA ( „pežo 208“ ), sa 140 bodova, slede 26. godišnji  Norvežanin BAKERUD ( „audi S1“ ) i Norvežanin PETER SOLBERG ( „vw polo R“ ) sa 139 bodova. Naredna runda SVETSKOG RELI KROSA je zakazana za 1. septembar u Bretanji, u Francuskoj.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije