Žene,sportski vozači – Laja Sanc je perfektna,ali, ne i najuspešnija

17. јул, 2018. #

utorak 17.jul 2018.  23.00

Danas su naše kolege iz rado čitanog internet sajta AUTO BLOG.RS, sa kojim internet sajt MOJ SVET BRZINE.RS  ima lepu saradnju, objavile preuzet tekst o izvanrednoj dami-sportskom vozaču LAJI SANC, iz Španije, fantastičnoj devojci koja iza sebe ima pregršt svetskih,evropskih i nacionalnih titula u motociklističkoj disciplini MOTO TRIAL ( da podsetimo, to je nadmetanje u savladjivanju izuzetno teških prepreka na unapred pripremljenoj stazi ). LAJA ( rodjena 1985. ) je ceo svoj život posvetila svetu brzine. Za nju motocikl ne predstavlja baš nikakvu zagonetku, već spravu za postizanje vrhunskih rezultata, na raznim takmičenjima. Već je 8 puta učestvovala i na najvećem svetskom maratonu, na DAKAR RELIJU, a njen najbolji plasman je 9. mesto. Ove godine će se pojaviti i za volanom jednog trkačkog automobila ( „seat kupra“ ), na kružnoj trci 24 časa BARSELONE, medjutim, to neće biti njen debi u automobilu. Minule godine je učestvovala na istom auto maratonu, kao vozač tima od 4 člana i u konkurenciji 40 timova, njena ekipa je zauzela 22. mesto.

Kada je reč o DAKAR RELIJU, LAJA SANC ipak još nije najuspešnija. DEVET PUTA je na DAKARU startovala neverovatna ANDREA MAJER ( rodjena 1968. ), Nemica o kojoj nam je puno govorio naš veliki prijatelj, najbolji slovenački motociklista, MIRAN STANOVNIK.
ANDREA je već dugo godina životna saputnica legendarnog Francuza STEFANA PETERHANSELA ( 15 puta pobedio na DAKARU ), a gospodja ANDREA MAJER je 9 puta bila na DAKARU i borila se u čak TRI DISCIPLINE ( moto, auto, kamion ). Godine 2004. je ostvarila najveći uspeh, 5. mesto u kategoriji automobila, za volanom „micubišija“.

Medju fantastičnim damama koje su ostvarile vanserijske uspehe i SVETSKE REKORDE, svakako moramo apostrofirati Švedjanku ANI SIL ( rodjena 1968. ) koja je više puta bila na DAKARU i stizala do cilja. Imala je i tešku povredu kada je motociklom uletala u rupu od 4.8 metra. ANI SIL je 1. jula 2003. godine, motociklom „honda XL250“, uspela da se popne na MONT EVEREST, na visinu od ogromnih 5.305 metra !!!!

DAKAR posle 40. premijera, u svojoj istoriji, beleži SAMO JEDNU ŽENU, koja je 2001. uspela da trijumfuje u generalnom plasmanu, u konkurenciji sa svim muškarcima. Vozila je automobil „micubiši“ a reč je o Nemici JUTI KLAJNŠMIT. ( rodjena 1962. )

Na kraju ove kratke priče o damama sportskim vozačima ( a ta priča može biti veoma veoma dugačka ako pomenemo sve one žene koje su ostvarivale pobede i dobre rezultate ), bez dvoumljena moramo još jednom navesti EKS ŽENU SVETA, FRANCUSKINJU ( rodjena 1951. ) MIŠEL MUTON, 1982. RELI VICEŠAMPIONA SVETA, sa „audijem kvatro“ koja je na 4 WRC takmičenja ( San Remo, Portugal, Grčka, Brazil ) pobedila kompletnu SVETSKU ELITU reli vozača i u karijeri čak 162 puta bila najbrža medju najboljim reli vozačima sveta, na brzinskim ispitima !!!!!

Galerija slika

Članci iz iste kategorije