WRC 2018 – Neste rally Finland – Velika pobeda Estonca Tanaka, 4. u karijeri

29. јул, 2018. #

Sasvim sigurno, od početka do kraja, brzo a neverovatno precizno i bez velikih grašaka, uz sjajnu koncentraciju, ubedljivo najbolje medju elitom, tako je ovog vikenda vozio Estonac, 30. godišnji OT TANAK ( suvozač MARTIN JARVEOJA ), u ovoj sezoni novi član TOJOTE i njen najuspešniji vozač. Koliko je bio siguran govori 12 pobeda na brzinskim ispitima FINSKE pa i najbolje vreme na ispitu POWER STAGE, kada je bez trenutka kalkulacije  POBEDIO, ispred OSTBERGA, LATVALE, NUJVILA  i BRINA I OŽIEA ( imali isto vreme ). Sasvim je izvesno da se pred OT TANAKOM nalaze nove pobede i on će biti najveći rival poznatom dvojcu, NUJVILU i OŽIEU, u nadmetanju za ovogodišnju titulu RELI PRVAKA SVETA.

Mnogi se pitaju zbog čega su vodeći u šampionatu TIJERI NUJVIL i SEBASTIEN OŽIE bili toliko slabiji u FINSKOJ od TANAKA, OSTBERGA, LATVALE, PADONA, pa i LAPIJA, koji je do pred kraj bio brži od pomenutih vozača. Verovatno je razlog u baš velikoj veštini na dobro im znanim putevima FINSKE, a naravno i u perfektno pripremljenim automobilima, u pravim testovima i dobroj atmosferi u njihovim ekipama. Šef TOJOTE,  nekadašnji višestruku svetski prvak TOMI MAKINEN, zaista je pravi ekspert za reli i vrlo dobro zna šta valja činitida bi se stiglo do vrha. U ekipi HJUNDAIA i FORDA već je uključen ALARM ZA VELIKU UZBUNU i biće vrlo zanimljivo videti dešavanja na sledećem reliju, u NEMAČKOJ, na asfaltu. Veoma su zadovoljni i čelnici SITROENA, izgleda da imaju auto za vrh a i povratnik MADS OSTBERG je bio odličan u FINSKOJ.

Tek okončani FINSKI RELI 2018 zabeležio je baš puno izletanja i havarija. U jarku je bio MIKELSEN, kompletne točkove prilikom izletanja odvalili su ESAPEKA LAPI i KATSUTA TAKAMOTO, na krovu se zaustavio Italijan LUKA BOTARELI, četvorostruko prevrtanje osetio je mladi Finac PAIJALA, izleteli su SUNINEN, LEFEVR i NUJVIL, TEMPESTINI, kamen i veliko oštećenje je potpuno zaustavilo neverovatnog klinca 17. godišnjeg KALE ROVANPERU, koji je prava ZVEZDA u FINSKOJ.

U kategoriji WRC 2, igrom sudbine, trijumfovao je 24. godišnji Finac ERIK PIETARINEN, sa „škodom“. Za 2o dana će se KARAVAN NAJBOLJIH preseliti medju vinograde u NEMAČKOJ  ( od 17. do 19. avgusta ). U generalnom poretku ŠAMPIOBNATA 2018, posle 8 relija od ukupno 13 i dalje vodi TIJERU NUJVIL, ispred OŽIEA i TANAKA.

Konačni generalni plasman RELIJA FINSKA 2018 :

1. OT TANAK – „tojota“
2. MADS OSTBERG – „sitroen“………….+ 32.7 sek.
3. JARI MATI LATVALA – „tojota“………… + 35.5
4. HAJDEN PADON – „hjundai“……………+ 1.35.6 min.
5. SEBASTIEN OŽIE – „ford“……………..+ 2.15.0
6. TEMO SUNINEN – „ford“……………….. + 2.19.2
7. ELFIN EVANS – „ford“………………….. + 2.29.5
8. KREG BRIN – „sitroen“………………….+ 3.08.4
9. TIJERI NUJVIL – „hjundai“……………… + 3.51.8
10. ANDREAS MIKELSEN – „hjundai“……… + 8.37.4

Galerija slika

Članci iz iste kategorije