ERC Rally 2018 – Rus Lukyanuk najbrži, kao nekada Filimonov, Andreucci se slupao

22. јул, 2018. #

Već duže vreme se zna da je 37. godišnji Moskovljanin ALEKSEY LUKYANUK, veoma brz u reliju kojim se bavi evo već 13 godina. Osvojio je zaista mnoštvo pehara, 2016. je bio RELI VICEPRVAK EVROPE, reli šampion je RUSIJE I ESTONIJE pobedjivao je na nekoliko desetina relija, predstavio se i tri puta u WRC seriji ( najbolji plasman 18. mesto ) a ovog vikenda se opet našao na prvom mestu podijuma, na reliju RALLY DI ROMA CAPITALE. Ta pobeda ga je približila naslovu koji još nije osvojio – TITULI RELI PRVAKA STAROG KONTINENTA.

Stariji poznavaoco ove discipline, kada pominjemo  RUSIJU i RELI, sigurno će se setiti fantastičnog RELIJA SATURNUS, u Sloveniji, i krajem 80. godina izvanrednog predstavljanja ( tri godine za redom ) ekipe MOSKVIČA, na čelu sa zaslužnim majstorom sporta, VELERIJEM FILIMONOVOM. Prisustvovali smo SATURNUSU 1986.godine, baš kada je na jednom dugačkom brzinskom ispitu od oko 40 km. VALERIJ FILIMONOV u svom „kockastom moskviču“  ( MOSKVIČ 1600 reli) bio brži od odličnog Madjara ATILE FERJANCA, sa „audijem kvatro“. Bio je to makadamski ispit koji je imao dosta nizbrdice. Ruski tim je stigao u Sloveniju skoro mesec dana ranije kako bi se sve istreniralo  ,opisale krivine i zapisali „reli radari“, naštelovala takmičarska vozila i napamet naučila „putna knjiga“. Pomenuti brzinski ispit je zbog velike dužine treniran puno puto, najpre prvi deo a potom i drugi. Kada je SATURNUS počeo, kada je na red došao i taj „maraton“, VALERIJ FILIMONOV je BLJESNUO. Ostvario je neverovatno vreme u GENERALNOM PLASMANU, ispred FERJANCA i mnogih drugih iz jačih klasa. Sećamo se da je imao prave gume i felne, sportske „recaro“ kadice i NEOBIČNO DUGAČKU RUČICU MENJAČA, kao u nekadašnjim autobusima. VALERIJ FILIMONOV se plasirao na TREĆE MESTO PODIJUMA,na tom SATURNUSU 1986. i dobio ogroman aplauz.Te godine je pobedio Nemac RALF PETERSEN sa „opel mantom 400“, dugi je bio Jugosloven BRANE KIZMIČ, sa „renoom 5 GT turbo“, a treći vozač iz Sovjetskog Saveza VALERIJ FILIMONOV, sa „moskvičem 1600 reli“.  Iza užasno brzog Rusa ostala je kompletna garnitura majstora relija, sa najboljim vozačima Slovenije, medju kojima su mnogi imali vrhunske reli automobile i odlično poznavali stazu.

A sada se vratimo vrlo zanimljivom i teškom asfaltnom reliju RALLY DI ROMA CAPITALE, sa 15 brzinskih ispita i veoma lošom podlogom koja je na nekim mestima bila kao dobar makadam. Velika vrućina i jaka konkurencija propisno su namučili učesnike. Od drugog ISPITA pa sve do kraja Rus LUKYANUK  ( „ford fiesta R5“ ) se nije pomerao sa liderskog mesta i sa svojim suvozačem ALEKSEJEM ARNAUTOVOM, s naporom ali sigurnom vožnjom  stigao do NOVE POBEDE U RELI ŠAMPIONATU EVROPE 2018. Drugi je bio odlični Italijan, 47. godišnji  GIANDOMENICO BASSO ( „škoda fabia R5“ ), uz zakašnjenje od 7.5  sekundi a treći 41. godišnji Poljak GRZEGORZ GRZYB ( „škoda fabia R5“ ), uz vreme 1.04.2 iza lidera.

Broj 13 je nekima SREĆA  a ovog vikenda je najtrofejnijem reli vozaču Italije ( u nacionalnom rangu ), 53. godišnjem PAOLO ANDREUCCIJU bio prava MORA, jer je na ispitu broj 13 izgleda prebrzo ušao u zavoj, ili je imao gumi defekt. U svakom slučaju ANDREUCCI je  zbog slupanog automobila morao da odustane i nažalost će po RUŽNOM pamtiti sve ono što se dešavalo i pre i tokom ovog relija ( podsetimo da se slupao i uoči relija na testu guma, a tom prilikom se igruvao dok mu je suvozač, njegova supruga Ana povredjena ).Igrom sudbine, u konkurenciji za ŠAMPIONAT ITALIJE, pobedio je GIACOMO SCATTOLON ( „škoda fabija R5“ ) koji je u generalnom plasmanu relija DI ROMA CAPITALE tek na 11.mestu. Ipak PAOLO ANDREUCCI je i dalje ubedljivo prvi u nacionalnom šampionatu svoje zemlje. Usput RECIMO da smo propustili važan podatak. ANDREUCCI je 1989. ostvario naj plasman u seriji WRC, u PORTUGALU – OSMO MESTO U GENERALNOM PORETKU.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije