TCR Europa, Spa Frankošamp – Borković posle sjajne vožnje osvojio 7. mesto

10. јун, 2018. #

Najbolji srpski automobilista Dušan Borković u neravnopravnim uslovima zauzeo je sedmu poziciju zu drugoj trci na stazi Spa Frankoršamp u Belgiji i sačuvao drugu poziciju u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N ostvario je dobar rezultat u šestoj trci u sezoni, a uspeh je utoliko veći ako je zna da je ostvaren u konkurenciji 22 vozača od kojih su svi osim kolega iz Hjundaija imali bolji balans performansi.

Smanjena visina za jedan santimetar, ali i dalje najviši od svih automobila, nije mogla da nadomesti težinu od 1.315 kg i snagu motora od 97.5 odsto, pa je Borković na ovom vikendu izvlačeći maksimum stigao do novih šest bodova.

Borković je nedeljnu trku startovao kao peti, ali je zbog lošeg starta i zaustavljanja Kominija, koji se nalazio ispred njega na startu, izgubio četiri pozicije. Samo nekoliko krivina kasnije, Dušana je udario Dani Kros.

Ipak, Srbin je sjajnom reakcijom izbegao najgori scenario i zadržao se na stazi, uz novi neizbežni gubitak pozicije na 12 mesto. Zbog izletanja Tašija na stazu je izašlo sigurnosno vozilo, koje se zadržalo do pred sam kraj trke, ali je Borković u preostala tri kruga sa 12. mesta neverovatnom vožnjom uspeo da značajno popravi svoj plasman, izbije na sedmu poziciju i osvoji 6 bodova.

„Nažalost, ova trka nije bila poput subotnje. Već na startu sam prvi put slučajno napravio grešku, pogrešio ubacivši u ler umesto u prvu brzinu. Zatim je Komini stao na startu ispred mene zbog problema i u delićima sekunde sam izgubio nekoliko pozicija. To me i nije toliko koštalo, koliko kad me je Kros udario, izbacio sa staze i oštetio mi zadnji točak. Ne samo da sam pao na 12. mesto nego nisam imao brzinu na već onesposobljen auto. Na kraju sam završio sedmi i uzeo nove bodove. Askona je povećao prednost u generalnom plasmanu, ali srećom samo za 11 poena razlike što je dostižno već na narednoj trci na Hungaroringu ukoliko promene balans performansi za sledeći vikend. Bilo je i više nego očigledno da je ovo postao Pežo i VW kup, a stvaranje i poenta ovog šamopionata je da smo svi približni performansama da bi trke bile zanimljivije za publiku. Očekujem i nadam se daljim promenama kako bismo svi imali šansu da se trkamo fer, i kako bismo svi bili bezbedni. Čestitam klupskom kolegi Rihardu na pobedi, uspeo je da iskoristi inverzni start i odbrani se od letećeg Pežoa. Naravno, hvala mojoj Srbiji, navijačima, timu i sponzorima na velikoj podršci i u Belgiji“, rekao je Borković posle druge trke.

Borković je posle šest trka na drugom mestu u generalnom plasmanu sa 84 boda, 11 manje od prvoplasiranog Askone.

Naredni trkački vikend biće vožen 7. i 8. jula u Mađarskoj, na stazi Hungaroring, uz prenose na kanalima Sport kluba.

PR.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije