Auto sport – Radiša i Željko Žurka, otac i sin, šampioni i pravi sportisti

6. јун, 2018. #

Prošlo je već 40 godina od kako je sjajni automobilista iz Kragujevca, RADIŠA ŽURKA, u klasi do 785 kubika seniori, ubedljivo pobedio u šampionatu na kružnim stazama i OSVOJIO PRVU I JEDINU TITULU ŠAMPIONA DRŽAVE.

Bilo je to nezaboravno vreme, 1978. godina a auto trke su se održavale širom nekadašnje JUGOSLAVIJE. Klase FIĆA , JUNIORI i SENIORI, predstavljale su nešto najlepše i najuzbudljivije u automobilskom sportu. FIĆA je u celoj Evropi stekao poseban imidž a trke u JUGOSLAVIJI bile su i najbolje na SVETU, kada je reč o minijaturnom automobilu koji je doživljavao zaista fantastične kreacije.

Ne zna se da li je bilo dinamičnije, ludje i lepše medju JUNIORIMA ili medju SENIORIMA. Ukupno oko 100 vozača se borilo u kvalifikacijama za ulazak u glavnu trku.

Te 1978. godine auto trke su održane u SARAJEVU, KRAGUJEVCU, dva puta u SLAVONSKOJ POŽEGI, tri puta na beogradskom UŠĆU, KRALJEVU  i u MARIBORU.

Broj gledalaca na svakoj trci bio je izmedju 20 i 30.000. U publici se govorilo o zvezdama u nacionalnoj klasi, o majstorima sa „zastavama 101“, o junacima sa „abartima“, o sjajnim Hrvatima sa „ford eskortima“ i naravno o neustrašivim vozačima formula SV.

RADIŠA ŽURKA je te 1976. godine zabeležio čak 5 pobeda u nacionalnoj klasi SENIORI i dva druga mesta. Postao je u toj sezoni PRAVA PRAVCATA ZVEZDA a ako Vam kažem da je pobedio jednog LJUBIŠU MILENKOVIĆA, SAVA JANKOVIĆA, PAVLA KOMNENOVIĆA, DAMIRA KATUNARIĆA, MIROSLAVA PROKIĆA, IVICU MATOŠEVIĆA, SLAVKA MILJKOVIĆA, dakle pravu elitu užasno konkurentne klase  „fikusa“, onda će vam verovatno biti jasno o kakvom je profesionalcu i talentu reč.

ŽURKA se od samog početka posvetio auto mehanici i pripremi kompletnog automobila za kružne trke. Godine su prolazile a odlični momak iz KRAGUJEVCA je izrastao u perfektnog mehaničara i inžinjera. Obreo se kasnije i u drugim automobilima, vozio u jačim klasama, bio i za volanom ondašnje FORMULE FAU. TITULE su lepe i slatke, želja su svih, ali, ONO ŠTO JE NAJVAŽNIJE JESTE SPORTSKI MORAL, nažalost toliko dalek za mnoge učesnike naših auto trka. ČESTITOST i FER PLEJ ali UZ NAJLJUĆU BORBU NA STAZI , krasile su RADIŠU ŽURKU. On nije bio od onih koji su birali klase i sastavljali ih od vozača amatera, samo da bi se dokopali titule ( verovatno znate ko je u BEOGRADU bio poznat po tome i ko se na jedan ružan način snabdeo mnoštvom pehara ) .

Baš zbog takvih kvaliteta RADIŠA ŽURKA je posebno cenjen u krugovima uspešnih majstora auto sporta. Da krvi nije voda i da su DECA ogledalo svojih roditelja, pokazao je ŽELJKO ŽURKA, danas briljantan stučnjak ELEKTRONIKE, mladić koji je završio ELEKTRO TEHNIČKI FAKULTET i koji danas sa velikim potencijalom radi u struci. ŽELJKO je pored fakulteta uspeo da postigne i vrhunske rezultate u kartingu i da bude ŠAMPION DRŽAVE. Neki put mu je polazilo za rukom da pobedio i svog konkurenta u klasi kartinga, DANAS NAJUSPEŠNIJEG VOZAČA DRŽAVE, DUŠANA DUCU BORKOVIĆA, a jedan od REPREZENTATIVNIH REZULTATA ŽELJKA ŽURKE jeste i REKORD NA BEOGRADSKOM AUTOKOMERCU, u kartingu od 100 kubika. Taj REKORD od 41.06, ostvaren septembra 2003. do dan danas NIJE OBOREN.

Željko Žurka je vozio karting i u Italiji, medjutim kada je shvatio da za evropske domete nema materijalnih sredstava napustio je svet brzine i posvetio se onome što je najvažnije u životu – obrazovanju, završavanju fakulteta i stvaranju lepšeg i zrelijeg života…

Ovih dana smo bili u KRAGUJEVCU. Posetili smo u poznati AUTO SERVIS ŽURKA, na periferiji KRAGUJEVCA, razgovarali smo sa RADIŠOM ŽURKOM a i sa kragujevačkim šampionom ZORANOM MAKE STEVANOVIĆEM. To prilikom je RADIŠA ŽURKA, pored ostalog rekao:

„Uvek sam bio za čistu i fer borbu na stazi i uvek sam nastojao da se takmičim sa najboljima, tamo gde je najveća konkurencija, ne podnosim trkačke prevare i nesportske poteze. Moj jedini cilj je bio da se nadmećem tamo gde je najteže. Više puta su me „otvarali“, ali sam uvek imao motore koji su sastavljeni po pravilima homologacje. Porodica, moj sin, ćerka i supruga su uvek bili uz mene. Željko puno radi u jednoj velikoj firmi, ali, je svake subote u servisu i pomaže. Stekao sam već veliki broj mušterija, pokušavam da pružim najkvalitetniju uslugu i uslugu po prihvatljivim cenama“.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije