Zemunski golubari, šampioni – Petar i Miloš Jovanović Sibački

30. мај, 2018. #

Kada ste decenijama prijatelj, drug i poštovalac DRAGANA VULETIĆA – KREZE, vlasnika restorana i hotela ZLATNIK ( Zemun, Dobanovačka 95 ), onda ste privilegovani po pitanju saznanja o mnogim dogadjanjima u gradu pokraj Dunava i o ljudima raznih profesija i sklonosti.

Baš pri kraju meseca maja 2018. moj drug DRAGAN ZLATNIK me je poveo u jedan od  mnogih naših izleta….ovoga puta nismo išli daleko, samo do ulice Pregrevica, broj 102, u ZEMUNU, u kuću sa velikim dvorištem koje dopire do vrlo okomite, desne obale Dunava.

Bili smo kod starih, vrlo poznatih i trofejnih GOLUBARA, kod braće JOVANOVIĆ, PERE i MILOŠA, BRAĆE SIBAČKI. Priča sa njima, u ambijentu prepunih kaveza, u dvorištu a i na tavanima, otkrila mi je dosta toga zanimljivog o golubarima a podsetila na mog prijatelja, pekara SLAVKA JOSIFOVIĆA, takodje strastvenog i uspešnog golubara iz Prokuplja.

PERA i MILOŠ su prijatelji DRAGANA VULETIĆA, a samo zbog MITE VULETIĆA – „Mite KINGA“  ( zlatnikov brat ), još kao klinci su se zaljubili u GOLUBOVE. Bilo je to vreme kada se teško radilo i zaradjivalo ali i opušteno živelo u STAROM ZEMUNU. PETAR JOVANOVIĆ se priseća..

„Kad sam bio mali, u mom Zemunu smo vidjali samo zaprežna kola. Putevi zemljani, prepuni prašine, pa kad kiša padne od blata smo pravili neke topove i tako se igrali. Prvi komšija nam je bio DIMITRIJE MITA VULETIĆ – MITA KING i od njega smo naučili mnogo o golubovima koji nas eto prate celi celcati život. Brat i ja ih imamo, svaki po jedno 200 – 300, na levoj strani su kavezi sa mojim golubovima a na desnoj njegovi.“

Svet brzine u golubarstvu poznaje GOLUBOVE VISOKOLETAČE – GOLUBOVE SRBIJE i GOLUBOVE PISMONOŠE. Već smo na ovom portalu pisali o nastanku golubarstva na prostorima BALKANA i o brzini golubova koja se kreće od 90 do 110  kilometara na sat. PERINA i MILOŠEVA „pernata deca“su VISOKOLETAČI. To su jednostavno i shvatljivo rečeno GOLUBOVI MARATONCI, koji mogu da provedu u vazduhu, bez sletanja, DESETAK SATI. Koliko ih BRAĆA JOVANOVIĆ vole možda najbolje ilustruju MILOŠEVE reči:

„Vidite, ovi desno su moji, kavezi su pravljeni po svim zanatskim pravilima, imaju manje otvore, da ne mogu da ulete vrapci i da im ne unesu neku zarazu, u jednom kavezu su DAME a u drugima GOSPODA i naravno ima i onih gde su ZAJEDNO i gde počinju prelepa udvaranja. Kada čujete prepoznatljivo  GUGUTANJE, znajte da je reč o susretu dva zainteresovana GOLUBA a mužjak započinje svoju pesmu koju samo u snovima možemo protumačiti. Sve se završava dogovorom ili odbijanjem, isto kao i u našim životima“

PERA i MILOŠ se sjajno slažu, zajedno nam pričaju priče o svojim GOLUBOVIMA, jedan drugog dopunjuju. Njih dvojica su osvojili VELIKI BROJ PEHARA, PLAKETA, DIPLOMA. Pehara ima toliko da im braća ne znaju broj a mnoge drže u korpama od pruća, na tavanima. VIŠESTRUKI SU PRVACI DRŽAVE, medju golubarima kojih u našoj SRBIJI ima NEOBIČNO MNOGO.
GOLUBARI su zanimljiva familija, rade i žive za svoje ljubimce, kupuju GOLUBOVE SA PEDIGREOM i nadaju se DOBROM RASPLODU, koji donosi i nove ljubavi a i mogućnost DOBRE ZARADE. Ipak, pored trgovine i zarade, JEDNO JE SIGURNO  – STRAST I SAMO STRAST je ono što POKREĆE SVE GOLUBARE OVOG SVETA. Baš kao i ovoga puta, kada su PERA i MILOŠ, s vremena na vreme podizali glavu prema nebu i oblacima, tek da vide gde su im njihovi GOLUBOVI, pušteni na uobičajeni TRENING.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije