WRC 2018 – Kris Mik izbačen iz tima „Sitroen“ !

25. мај, 2018. #

Nimalo lepa vest stiže iz Francuske. Veteran SVETSKOG RELI ŠAMPIONATA, 38. godišnji Britanac iz Severne Irske, KRIS MIK ( rodjen 2.jula 1979. ), posle velikog udesa na reliju u Portugalu, kada je srećom ostao nepovredjen, zajedno sa svojim suvozačem  POL NAGLOM i kada je potpuno uništio „sitroen C3 WRC“, IZBAČEN JE IZ TIMA SITROENA.

Uz svo razumevanje SUROVIH INTERESA u svetu vrhunskog sporta, pa i u reliju, mnogi ljubitelji te popularne discipline auto sporta će se zapitati da li je tako baš moralo da bude. Ako je SITROEN krajem minule godine sklopio ugovor sa KRIS MIKOM, iako su svi u timu znali da je reč o vremešnom sportisti koji je ipak u zalasku karijere, posle čak 91. WRC takmičenja ( sa 5 pobeda i 12 podijuma )…MOGLI SU SAČEKATI i kraj ovogodišnjeg šampionata i na jedan human i sportski način reći ORVUAR MIK ! SITROENU ove godine nije krenulo sjajno ALI , nekadašnji šampion IRC šampionata (  2009. godine sa „pežoom 207 S 2000“ ) je ipak sakupljao bodove i trenutni se nalazi na 8. mestu ispred Finca JARI MATE LATVALE, sa „tojotom“. KRIS MIK je jedini vozač SITROENA koji je toj francuskoj kući posle 2013. doneo POBEDU U WRC-u.Ako je pak reč o BEZBEDNOSTI RELI POSADA, pa onda se to ne rešava takvim potezima, jer, nema ni jednog jedinog VRHUNSKOG RELI ASA koji NE RIZIKUJE i koji nije više puta dožive veće havarije. Legendarna MIŠEL MUTON je u komisiji za bezbednost FIE, više puta ukazivala na nerazumno povećanje snage motora, kao i na organizaciju brzinskih ispita gde se na dugačkim pravcima ( i to na SNEGU ) postizala brzina i od 200km/h.
KRIS MIK se skoro je IZVESNO više neće takmičiti u WRC-u ( uskoro puni 39 godina i ulazi u 40. ), ILI JE MOŽDA TA PROGNOZA POGREŠNA, jer hrabri reli as ima u nekim drugim timovima VISOK UGLED i pravi poznavaoci RELIJA vrlo dobro znaju koliko je BRZ ridjokosi IRAC. Ako pronadje nekog sponzora, možda ćemo ga videti na  nekom RELI KROSU, gde su sada SEBASTIEN LOEB, PETER SOLBERG i mnogi drugi virtuozi reli majstorija. U dosadašnjoj SVETSKOJ RELI KARIJERI koja traje 16 godina stekao je veliki broj navijača, prvenstveno zbog svoje bezkompromisne i nekalkulantske vožnje, baš onako kako ga je učio njegov mentor, legendarni KOLIN MEK RE.

Iz Sitroena su poručili…..

“S obzirom na to da rizici koje je preuzimao nisu bili opravdani sa sportskog stanovišta  SITROEN REJSING rešio je da okonča učešće Kris Mika i Pola Nagla u Svetskom reli šampionatu. To nije bila laka odluka jer se odnosi na vozača i suvozača, ali bezbednost mi je bila prioritet i zato sam rešio da preuzmem ovu preventivnu meru“, naveo je šef ekipe Pjer Budar.

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije