Svetski šampionat izdržljivosti – Spa – Pobedio Tim Tojote, Alonso,Buemi, Nakadjima

6. мај, 2018. #

 

Vozač Meklarena Fernando Alonso pobedom je debitovao u Svetskom šampionatu izdržljivosti, pošto je kao član posade Tojote trijumfovao na trci Šest sati Spa Frankoršama.

Uz 36-godišnjeg španskog vozača, u pobedničkoj postavi našli su se i Sebastijan Buemi i Kazuki Nakađima.

Za dvostrukog svetskog šampiona je to bila prva velika pobeda od Velike nagrade Španije Formule 1 na stazi „Katalunja“ 2013. godine.

Alonso, Buemi i Nakađima su slavili sa sekundom i 444 hiljaditinike prednosti u odnosu na Majka Konveja, Kamuija Kobajašija i Hosea Mariju Lopesa u drugom prototipu Tojote. Ta posada japanskog tima je osvojila pol poziciju, ali je pomerena na startnom poretku zbog tehničkih nepravilnosti, pa je Alonso zajedno sa svojim timskim kolegama u broju osam startovao sa prve pozicije i uspeo da je zadrži tokom trke.

Naredna trka šampionata je 24 časa Le Mana 16. i 17. juna. Alonso će tokom ove sezone paralelno voziti u Formuli 1 i Svetskom šampionatu izdržljivosti, a sve u želji da osvoji ‚triplu krunu‘ auto-moto sporta. ‚Triplu krunu‘ čine pobede na Velikoj nagradi Monaka, na kojoj je Španac trijumfovao 2006. i 2007. godine, Indijanapolisu 500 i u Le Manu. Tokom istorije, to je uspeo samo Grejem Hil.

Alonso je, inače, zbog Indijanapolisa 500 propustio trku u Monte Karlu prošle godine, ali nije uspeo da dođe do cilja zbog kvara motora.

Izvor: Sportklub.rs + AUTOBLOG.RS

Galerija slika

Članci iz iste kategorije