Renault Megan Grand Coupe 1.5 dci 110 – Brescia i Muzej 1000 milja

22. мај, 2018. #

Sredinom ovog maja 2018. bili smo u Italiji, zadržali se za kratko u Trstu i Monfalkoneu a onda lagano doputovali do ogromnog jezera GARDA, gde nas je čekao simpatičan pansion u jednoj skromnoj vili u Sirmioneu, od 65 evra, sa doručkom i obezbedjenim parkingom. Italija je i dalje lepa, doterana, prepoznatljiva po svom večito PERFEKTNOM DIZAJNU, ali, za nas i dalje skupa. Litar goriva na nekim mestima je dostigao cenu i od 1.8 evra a putarina na razdaljini od oko 300 kilometara je 20 evra. Skupo je skoro sve, jedino je makjato negde samo 1 euro a poveća kašika sladoleda 1.4 evra, što zapravo i nije mnogo s obzirom na FENOMENALAN KVALITET ( kod „ZAMPOLIJA“ u Trstu, Via CHEGA 10, nudi se 50 vrsta !!! ) i na veličinu te kašike.

Spektakl u SIRMIONEU smo već pokušali da opišemo i slike sa tog prologa NAJSKUPLJIH OLDTAJMERA SVETA ( od nekoliko pa do milion evra, otprilike ) duboko će ostati u našem sećanju. O urednosti, organizaciji, na tom RELIJU 1000 MILJA , o baštama, parkovima, prodavnicama milion suvenira, teško je govoriti bez velike sete i uz pitanje…“pa zašto tako nije bar malo i kod nas“.

Od SIRMIONEA do BREŠE smo putovali regionalnim asfaltom i posle oko 40 km. stigli u grad od oko 200.000 stanovnika, na severu Italije, u regionu Lombardija. BREŠA je lepa kao i svi gradovi Apeninskog poluostrva. Poznata je po svojim starim crkvama, katedrali i bazilici, može se pohvaliti prostranim trgovima ali i malim i većim restoranima i picerijama. Mi smo odabrali jednu u kojoj skoro da nije bilo praznog stola. Zove se LA BERSAGLIERA, nalazi su u uskoj ulici CORSO MAGENTA 38 i ima desetak stolova u bašti. Za možda većinu najbolja CAPRICIOZA je po našem skromnom utisku ZA OSKARA. Kuvar DOMENICO i konobar AFRIM, bili su pravi domaćini i bitno doprineli da se osećamo izvanredno. Dve  velike pice, dva piva „morreti“, su 8 + 8 + 4.5 + 4.5 evra i KUVER 5 evra = 30 evra.
U istoj ulici, nekoliko stotina metara od restorana, nalazi se mali park sa ogromnim stablima, okupan u tamno  zelenu boju, zaista veličanstven – baš kao što je i bila neustrašiva novinarka ORIANA FALAČI, čuvena reporterka sa raznih ratišta i žena koja je intervjuisala svetski poznate lidere ( rodjedje ja i umrla u Firenci …1929 – 2006 ). Ploča sa natpisom ORIANA FALAČI postavljena je na samom početku te oaze a mi koristimo priliku da Vas podsetmo da je obavila razgovore sa Federikom Felinijem, Šon Konerijom, Arafatom, Leh Valensom i drugima.

BREŠA je poznata po svom dobrom vaterpolo klubu a u familiji automobilista najviše popularna po nastanku i organizaciji NAJVEĆEG RELIJA NA SVETU , RELIJA STARIH AUTOMOBILA – MIGLIE MIGLA ( 1000 milja ). Sve je u vreme našeg boravka u BREŠI bilo u znaku te SPEKTAKULARNE PRIREDBE. Nije bilo ni jednog lokala bez zastavice sa nazivom relija a mnogi butici, knjižare, poslastičarnice, prodavnice nameštaja i suvenira imale su u izlogu malog „ferarija“, „alfu“, „fijata“, „lamburginija“ ili „poršea“ i „mercedesa“…

Naravno, prvog dana, odmah posle doručka u starom hotelu PARK HOTEL CA NOA, koji je sagradjen pre više od 30 godina ( noćenje sa obilnim doručkom je 75 evra, uz privatni parking i garažu ), uz pomoć navigacije smo stigli do 7 km. udaljenog MUZEJA MIGLIE MIGLA, muzeja starih sportskih automobila  koji je smešten u ambijentu nekadašnjeg manastira SVETI EUFEMIO. Priča o muzeju može biti veoma opširna.. Reč je o današnjoj riznici sportskih automobila iz vremena nastanka relija, muzej ima 9 sala i 130.000 dokumenata, restoran i prodavnicu suvenira.

Naš RENO MEGAN nas je služio veoma dobro. Reč je o pravom porodičnom automobilu koji je udoban, lep, ima baš ogroman prtljažnik, dobru navigaciju, komotna i podesiva sedišta, i turbo dizel motor od 110 KS, sa kojim ako znate da uživate pri brzini ne većoj od 125 km. na sat, možete prosečno potrošiti samo 4.8 litra goriva. Nije baš onako kako je naveo proizvodjač ( 3.7 litra ) ALI I 4.8 LITRA U PROSEKU , ZA PUT OD 2000 KILOMETARA JE VIŠE NEGO DOBRO.

Cena našeg MEGANA GRAND COUPE je 21.570 evra. Radi se o najboljem paketu opreme dok bazni model košta 18.790 evra. Kad malo razmislimo, ovaj RENAULT MEGAN GRAND COUPE 1.5 110  užasno podseća na RENAULT TALISMAN, ali, je čak za 10.000 evra jeftiniji, u najskupljoj varijanti.

Ima diskove na prednjim i zadnjim točkovima, šestostepeni ručni menač i 26 Nm obrtnog momenta. Kada se sve razmotri, RENAULT MEGAN GRAND COUPE 1.5 dci 110 je baš dobar auto sa veoma prihvatljivom cenom.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije