Reli Dakar – prvi put u istoriji, u samo jednoj zemlji

23. мај, 2018. #

Već su obavljeni konstruktivni razgovori kako bi se takmičenje vratilo u Afriku. A dotad – Južna Amerika.

Jedno od najpoznatijih auto-moto takmičenja na svetu reli Dakar će se sledeće godine održati u Peruu, a biće to prvi put da se celi reli održava u jednoj zemlji.

„Reli će se održati od 6. do 17. januara 2019. u Peruu. Na rasporedu će biti deset etapa, a start i cilj će biti u Limi,“ izjavio je direktor relija Etienne Lavigne, dodavši da će veći deo trase biti na peščanim dinama.

„Etape će biti zahtevnije nego do sada, a većina će biti na pesku“, dodao je Lavigne.

Francuski mediji navode da bi nakon toga reli mogao da se vrati u Afriku gde se održavao od 1979. do 2008. kada je napustio Crni kontinent zbog bezbednosnih razloga.

„Imamo nekoliko opcija, posebno u Alžiru, Angoli i Namibiji gde smo već obavili konstruktivne razgovore na viskom nivou. Ako reli više ne možemo održati u Južnoj Americi, moramo pronaći zemlje koje imaju topografiju koja može da ponudi 10-12 dana takmičenja“, dodao je direktor relija.

Četiri decenije tradicije

Premijerno izdanje relija Dakar je održano 1979. godine. Reli je tada startovao u Parizu, zatim se nastavio kroz Alžir, Niger i Mali, a završavao je u Senegalu.

Do 2007. reli je startovao u Evropi, zatim se nastavio u Africi, a 2008. je otkazan dva dana pre prve etape zbog straha od terorističkih napada. Od 2009. godine see održava u Južnoj Americi.

Izvor: HINA

Foto: arhiva Autoblog.rs

čitanja : 370

Galerija slika

Članci iz iste kategorije