Martin Stanovnik – Stopama čuvenog oca Mirana, 19 puta učesnika Dakar relija

23. мај, 2018. #

U svetu of road motociklista, ime MIRAN STANOVNIK zauzima visoko mesto. On je motociklista iz Slovenije, sa prebivalištem u Vrhniki a na najtežem maratonu sveta, na DAKAR RELIJU, učestvovao je 19 puta – KAO PRIVATNIK. Ostvario je neobično značajne plasmane, prema našoj evidenciji bio je TRI PUTA KAO 13. NA CILJU, U GENERALNOM PLASMANU, iza njega su stizaili članovi jakih profi timova a ispred su bile fabričke ekipe. Završio je relije u AFRICI a potom i na tlu JUŽNE AMERIKE. MIRAN STANOVNIK je ceo život posvetio sportu, o njegovim kvalitetima na dva točka uzlišno je govoriti puno, dovoljno je reći – SVETSKA KLASA. Bio je dugo na mestu komandanta sportske čete VOJSKE SLOVENIJE a sada je predsednik male opštine, nadomak Ljubljane – opštine LOG DRAGOMER. Živi sa svojom izabranicom PIKOM, čiji su koreni vezani za SRBIJU i sa dva sina, MARTINOM i JAKOBOM.

Tek sagradjena nova kuća, na placu roditeljskog doma u Vrhniki, ima sve neophodno a naravno i poveću garažu sa obeležjima jednog hrabrog avanturiste sa motorima.

Bili smo ovih dana u domu MIRANA STANOVNIKA, na njegovo insistiranje i poziv u kuću koja se nalazi samo na sto metara od autoputa koji vodi prema Italiji.

Gde je bilo teže, u Africi ili u Argentini, Boliviji i Čileu  ?:

– „Ne može se baš porediti. Teško je bilo na svakom DAKARU, ali, u AFRICI smo više dana bili u područjima gde u krugu od 500 km. nema žive duše. Toga nije bilo u Južnoj Americi. U Argentini i Čileu mogu da vam pomognu u svakom obližnjem selu, da vam donesu alat, da vam daju vodu, da vas samo pozdrave i mahnu, a to znači BAŠ MNOGO.

Konačno ste završili sa učešćem na DAKARU, posle skoro dve decenije ? :

– „Da, to je za mena jedna lepa prošlost i neprocenjivo iskustvo. Još kao dečak sam naučio da se borim, da ne odustajem nikada, ali mi je DAKAR ulio čeličnu volju i dao još više snage.“

Nešto nam izvinite nije jasno, kažete da ste završili sa DAKAROM, ali, šta je ovo u garaži, ovaj „mercedes“, kao da je spreman za DAKAR ?

– „To je „mercedes BENC ML 500″, sa V8 motorom, koji je sa posadom iz Slovenije, BRANKO KRAJNC – BARBARA PRISLAN stigao na cilj DAKARA u AFRICI, mislim 2005. godine. Ima 400 KS i nekada je koštao  300.000 evra, sa svom potrebnom opremom za taj maraton. Kupio sam ga nedavno od mog prijatelja i sada ga po malo provozam, tek da se podsetim na sva čuda mog bivšeg maratona. Na DAKAR bih mogao da se vratim ali samo kao instruktor nekoj mladoj posadi. Čini mi se da nešto znam o DAKARU“.

– Da, reklo bi se da nešto znate o DAKARU a vidimo da pripremate i podmladak za start u svet MOTOKROSA.

– U nedelju 27. maja 2018. moj stariji sin MARTIN, koji ima 7 godina, počinje zvanično da vozi, učestvovaće na jednom moto krosu tu u blizini. Već ga po malo treniram, nikada ga ne teram da vozi već on sam uzima motor i iza sebe ima dosta kilometara. Videćemo kako će proći. Sugurno će biti uspešniji nego ja na mom početku – tada sam bio POSLEDNJI.

Tako nam je ovih dana pričao VELIKI MIRAN STANOVNIK, sjajan sportista i izvanredan prijatelj i domaćin. Nismo ni pomislili na neki doček a on je već pripremio ROŠTILJ o čijim je finesama učio u Srbiji, kod VELIKE PLANE.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije