52. Vodafone Rally Portugal – Nujvil na čelu, Ožie izleteo, stali Tanak, Padon i Latvala

18. мај, 2018. #

Kada sa najboljim reli automobilima sveta koje pokreće 380 KS projure eks vozači današnjice, u punoj puncatoj brzini i po makadamskim putevima Portugala, onda su sve opcije moguće i samo je pitanje trenutka kada će neko od tih zaista jedinstvenih majstora volana doživeti izletanje, prevrtanje ili tešku havariju. Konstruktori tih automobila su ih zaštitili najboljim reli kavezima koji ih srećom čuvaju od teških povreda. Oni ne znaju za strah, oni su istinski umetnici reli bravura i najsrećniji su kada udju u cilj sa dobrim rezultatima. Oni već odavno obožavaju reli, uživaju u vratolomijama, voze za publiku, za svoje timove i navijače ali se i takmiče medjusobno….prestiž je tako važna stvar. Jedno je sigurno… oni nisu neuračunljivi…JEDNOSTAVNO ONI ZNAJU DA VOZE NAJBRŽE NA SVETU U ZADATIM USLOVIMA…bolje na reliju i od zvezda formule jedan ili od vedeta MOTO šampionata sveta.

U prvom danu RELIJA PORTUGAL izdešavalo se svašta. Posle jučerašnjeg mini ispita, na kojem je pobedio OT TANAK, sjajni Estonac je već na drugom testu stao zbog kvara. Onda je na trećem ispitu pobedio PADON sa „sitroenom“ a na istoj deonici LATVALA je polomio vešanje na „tojoti“.. potom je na  ispitu broj četiri najbolji bio KRIS MIK ,  u „sitroenu“ a na petom  DANI SORDO, sa „hjundaiem“. Neverovatne kreacije na zemlji i kamenju pružili su mnogi a u želji da se što pre domogne vrha na brzincu 5 izleteo je zvanični prvak sveta SEBASTIEN OŽIE, sa „fordom“ ( na slici ). Na sedmom ispitu PADON ostaje bez kompletnog točka i možemo samo zamisliti koji je to udarac bio… Ispite 6, 7, 8 i 9 dobija TIJERI NUJVIL sa „hjundaiem“ i probija se na čelo u generalnom plasmanu.

Sutra se voze 6 brzinskih ispita, u nedelju 5, dakle ukupno 20. Ko će trijumfovati u PORTUGALU…pa to zaista ne mogu sa sigurnošću znati ni najveći eksperti RELIJA i dugogodišnji poznavaoci svih prilika u RELI ŠAMPIONATU SVETA.

Plasman posle 9 ispita:

1. NUJVIL – „hjundai“
2. EVANS – „ford“……….+ 17.7 sek.
3. SORDO – „hjundai“ …….. + 24.3
4. SUNINEN – „ford“………+ 34.4
5. LAPI – „tojota“……….. + 45.8
6. OSTBERG – „sitroen“…….+ 48.3
7. MIK – „sitroen“…………+ 1.18.7 min.

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije