WRC 2018 – „Tour de Corse“ – Ožie poveo, Loeb izleteo u jarak ..

6. април, 2018. #

Počeo je korzikanski reli spektakl. Na planinama iznad Bastije, po sunčanom i suvom vremenu i pri temperaturi od + 5 stepeni na većim visinama, ali i po „stajaćim vodama“ na nakim ulegnućima asfalta, na maratonskom brzinskom ispitu od čak 49.03 km. startovaće čak 128  reli posada i to u prisustvu nekoliko DESETINA HILJADA NAVIJAČA sa svih strana Evrope.

Na cilju u selu VALLE DI ROSTINO, foto ćelije su najpreciznije prikazale da je zvanični svetski prvak, 34. godišnji SEBASTIEN OŽIE, sa svojom „ford fiestom WRC“ postigao najbolje vreme. OŽIE je krivudavu stazu od sasvim sigurno, najmanje 500 krivina, savladao za 31.53.8 minuta. Automobil težak samo 1175 kg. sa turbo motorom 1,6 od oko 380 KS, vozio je do granica svojih mogućnosti. Na cilju je vidno orošen znojem ali sa osmehom kratko izgovorio: „Borio sam se, dao sam sve od sebe“.

Drugo vreme, samo 9.7 sekundi slabije zabeležio je 44. godišnji devetostruki prvak sveta, takodje Francuz, SEBASTIEN LOEB, u po snazi vrlo sličnom svim ostalim elitnim aždajama, „Sitroenu C3 WRC“.Čuveni Alzašanin, takodje vidno UMORAN posle ubitačnih skoro 50 km. izgovorio je pred mikrofonima reportera : „Na putu je bilo mnogo trave, bilo je teško znati da li sam u ritmu ili ne“.

Od elitnih vozača je najslabiji bio Finac JARI MATI LATVALA, sa „tojotom jaris WRC“. Iza OŽIEA je kasnio čak 46,2 sekunde. Na cilju je razočarano izjavio: „Auto je dobar, kad je suvo, ja se borim u vodi, kad prodjem kroz vodu gubim zadnji deo“…

TOJOTA je na prvom ispitu osvojila 9 i 10 mesto….ALI I TREĆE, jer je odlični Estonac OT TANAK i pored poteškoća za sve stigao do mesta na podijumu, na prvom brzincu…Takodje je veoma dobar bio 38. godišnji KRIS MIK, u „sitroenu C3 WRC“.

Mnogi su se žalili na zaostalu vodu na pojedinim mestima, gde je usled nedavnih kiša voda ostala u ulegnutim delovima asfalta. Na ovogodišnjem RELIJU OKO KORZIKE, prvi put se vozi čak 60 % itinerera.

Sledi drugi ispit od 13.55 km. i to će naravno biti  lakše nego što je bio protekli maraton, ali, tu takodje nema opuštanja. Posle prvog kruga u satnici KORZIKE je SERVIS, gde će neki pokušati da bar malo koriguju podešavanje automobila, a to je inače sve upotrebljeniji izraz „SETAP“. Karavan reli majstora se potom opet vraća na ispit od 49.03 km, jer se taj deo vozi dva puta, posle čega se isto dešava i na sledećem brzincu. Petak donosi 4 ispita, subota 6 a u nedelju su predvidjena poslednja dva brzinca od kojih broj 11 ima čak 55,17 km.

POSLEDNJA VEST : Na drugom ispitu, SEBASTIEN LOEB je izleteo sa puta i ostao zaglavljen u jarku…drigi brzinac je opet dobio OŽIE, ispred ESAPEKE LAPIJA i KRIS MIKA…

Plasman na prvom brzinskom ispitu ( od ukupno 12 ) :

1. OŽIE – „ford“……….. 31.53.8 minuta
2. LOEB – „sitroen“…………+ 9.7 sek.
3. TANAK – „tojota“……… + 18.1
4. KRIS MIK – „sitroen“……..+ 19.1
5. NUJVIL – „hjundai“ …………+ 21.2
6. EVANS  – „ford“…………….+ 30.5
7. SORDO – „hjundai“……….+ 36.0
8. MIKELSEN – „hjundai“…. + 39.1
9. LAPI – „tojota“…………….+ 43.2
10. LATVALA – „tojota“…..+ 46.2

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije