WRC 2018 – „Tour de Corse“ – Ožie pobedio, Lapi dobio „power stage“

8. април, 2018. #

Vest dana sa Korzike je da je NAJMLADJI od ELITNIH 10 VOZAČA, 27.  godišnji Finac ESAPEKA LAPI, sa „tojotom jaris WRC“, opet bio najbrži, da je iza sebe ostavio DVA SVETSKA ŠAMPIONA.

Pobedio je na reliju SEBASTIEN OŽIE i to smo nagovestili već posle drugog ispita, kada je grešku napravio SEBASTIEN LOEB. Tako je izostala prava borba dvojice Francuza. U toku celog tamičenja OŽIE je rutinski  održavao vodeću poziciju. Njegov tim, FORD, je samo pratio UČINAK KONKURENCIJE, a to su bili NUJVIL, TANAK i LAPI…koji su mogli da ugroze OŽIEA.

Svi ostali su bili bezopasni. JARI MATI LATVALA je na Korzici bio loš, ANDREAS MIKELSEN takodje, EVANS, SORDO i KRIS MIK nisu bili konstantni. MIK je pokazao da ima brzinu ali kao i obično nedovoljno dobar ritam i koncentraciju, pa je opet doživeo jedno izletanje sa puta.

RELI KORZIKU će dugo pamtiti SEBASTIEN LOEB. Pokazao je koliko je brz, uspeo  je da pobedjuje na ispitima i da nije bilo onih hladnih guma i prebrzog ulaska u krivinu, sa zaustavljanjem u rupi, ko zna kako bi se RELI KORZIKA okončao.

Na poslednjem ispitu koji prvoj petorici donosi bodove briljirao je ESAPEKA LAPI i to je već praktično postalo normalno da taj početnik u elitnoj klasi pobedjuje na pojedinim specijalnim ispitima. Ako se pitate za koga danas navija cela FINSKA, onda je odgovor – LAPI. Mladi reli majstori širom sveta u LAPIJU vide pravi uzor. Na pretposlednjem ispitu je udario u ivičnjak i pokidao gumu a da nije bilo te greške verovatno bi bio na podijumu. Plavokosi relista je na KORZICI zaradio 13 bodova i probio se na 5. mesto sa 36 bodova, u GENERALNOM PLASMANU, posle 4 relija. Možemo samo zamišljati kakva je sada atmosfera u taboru TOJOTE. TANAK a pogotovo LATVALA, moraće baš dobro da testiraju i rade…

Na listi generalnog OŽIE je i dalje prvi sa 84 boda, prati ga NUJVIL sa 67, treći je TANAK sa 44 i četvrti MIKELSEN sa 41. bodom. Za tri nedelje se vozi RELI ARGENTINA ( 26. aprila ) a onda još jedan makadam, RELI PORTUGAL ( 17. maja ).

Generalni poredak relija CORSICA LINEA „TOUR DE CORSE“ :

1. OŽIE – „ford“
2. TANAK – „tojota“……..+ 36,1 sek.
3. NUJVIL – „hjundai“…..+ 1,07.5 min.
4. SORDO – „hjundai“……..+ 2,02.6
5. EVANS – „ford“………..+ 2,06.1
6. LAPI – „tojota“……….. + 2,33.5
7. MIKELSEN – „hjundai“…+ 2,43.4
8. KOPECKI – WRC 2 – „škoda“……+ 10,38.8
9. MIK – „sitroen“……….+ 10,40.5
10. BONATO –  WRC 2 – „sitroen“…..+ 12,26.0

Galerija slika

Članci iz iste kategorije