WRC 2018, Rally Argentina – Tanak blizu pobede, 17. godišnji Rovanpera oduševio

28. април, 2018. #

Nekada su naši majstori relija pobedu na makadamu smatrali vrhunskim dometom a i danas se trijumf na zemljanoj podlozi, prepunoj rupa, visokih prevoja ( hupsera ), kamenja i prašine smatra za nešto specifično i vrhunsko.

Zaista, kada pogledate rezultate RELIJA ARGENTINA, na kojem je posle 15 ispita ( od ukupno 18 ) MOŽDA već odlučen poredak na podijumu i kada ANALIZIRATE vremena koja je ostvarila posada „tojote jaris WRC“, OT TANAK – MARTIN JERVEOJA, možete uočiti da je Estonac TANAK u pravom šampionskom zanosu i da je ovog vikenda BAŠ MNOGO BOLJI od ostalih. OT TANAK je, sećate se, prošle godine bio timski partner OŽIEU u M-SPORTU, sa „fordom“, a u ovoj sezoni je u TOJOTI. Krenuo je vrlo dobro, ima tri druga mesta a u srcu ARGENTINE sve mu ide perfektno. Do pobede, treće u njegovoj karijeri, dele ga još samo tri ispita a razlika koju je stekao –  46,5 sekundi, je za pojmove eks vozača skoro nedostižna. NARAVNO, napreostalim putevima kod argentinske Kordobe čeka ga težak zadatak, nadamo se bez oštrog i velikog kamenja koje kida gume.

Veliki kamen na sred puta, pri punoj brzini nije mogao da izbegne Irac KRIS MIK, sjajan vozač „sitroena C3 WRC“, kome je sreća potpuno okrenula ledja. Posle ispita broj 14 zauzimao je 3. mesto, bio je više puta brži od svetskog prvaka SEBASTIENA OŽIEA, ali za promenu točka je potrošio nešto više od 2 minuta i u plasmanu je pao na 8. mesto. Sreću nije imao ni njegov timski kolega i zemljak KREG BRIN. Na jednom povećem prevoju, gde svi poleću u vazduh, nije uspeo da postavi upravljač u pravi položaj i prilikom doskoka je usledilo izletanje u jarak i havarija.

Na poslednjem današnjem brzincu, na maratonskom putu od 40,48 km. u niskom letu je kao najbrži  kroz cilj prošao Španac DANI SORDO, u „hjundaiu i30 Coupe WRC“ i sada se nalazi na odličnoj 3. poziciji u generalnom. U finišu relija, sigurno se drži i  Belgijanac TIJERI NUJVIL, takodje u „hjundaiu“ i zauzima drugu poziciju u generalnom.

SEBASTIENU OŽIEU, u ARGENTINI ništa ne polazi za rukom. Kasni za liderom TANAKOM čak skoro 2 minuta i svestan je da od toliko željene pobede u Južnoj Americi nema ama baš NIŠTA. Nada se osvajanju bodova na ispitu POWER STAGE i čuva auto za finiš.

Uvek je ELITA u centru pažnje, ali, ovoga puta poznavaoci relija najveće čestitke upućuju vodećem u klasi RC 2, gde su mladi asovi sa „škodama fabijama R5“. Reč je o DEČAKU od 17 godina, već celom svetu poznatom KALE ROVANPERI, koji u Argentini vozi kao nekada njegov otac HARI ROVANPERA. Ljudi ga gledaju s nevericom… Već je na prvom današnjem ispitu prešao u vodjtvo, ispred TIDEMANDA i VEIBIJA, koji su takodje sa „škodama“.
KALE, koji izgleda kao neuhranjeni Finac, kao momak koji nema veze sa brzom vožnjom, oduševio je i publiku i kompletan tim ŠKODE. Ako stigne u cilj kao pobednik u klasi, biće mu to NAJVEĆI USPEH U KARIJERI. Golobradi ROVANPERA sada, tri ispita pre kraja, zauzima 10. mesto u generalnom poretku – FANTASTIČAN REZULTAT.

Sutra, u 17.18 časova po našem vremenu, počinje poslednji, 18. ispit RELIJA ARGENTINA.

Poredak posle 15 ispita:

1. TANAK – „tojota“
2. NUJVIL – „hjundai“……… + 46,5 sek.
3. SORDO – „hjundai“……… + 1.08,2 min.
4. OŽIE – „ford“………………… + 1.59,0
5. MIKELSEN – „hjundai“…. + 2.13,8
6. LAPI – „tojota“………………. + 2.42,9
7. EVANS – „ford“……………… + 2.49,1
8. MIK – „sitroen“………………. + 3.20,4
9. SUNINEN -„ford“………….+ 4.17,6
10. KALE ROVANPERA ( RC 2 ) – „škoda“… + 10.50,2

Galerija slika

Članci iz iste kategorije