Moto GP, VN Amerike, Ostin – Markesovo igralište

23. април, 2018. #

Vozač Repsol Honde Mark Markes pobednik je treće trke u sezoni u Moto GP šampionata za Veliku nagradu Amerika.

Mark Markes je zbog kazne krenuo sa četvrte pozicije, ali je veoma brzo preuzeo vođstvo i nije se osvrtao niti jednog trenutka. Markesu je ovo šesta vezana pobeda u Teksasu u kome ne zna za poraz, a stigao je i do porve pobede u sezoni.

Na drugom mestu našao se nakon sjajne vožnje Maverik Vinjales na Jamahi dok je treće mesto pripalo Andrei Janoneu koji je prvi put stigao do podijuma na Suzukiju.

Četvro mesto pripalo je Valentinu Rosiju na drugoj fabričkoj Jamahi.

Peto osvoji je Andrea Doviciozo, a prvih deset kompletirali su Žoan Zarko, Dani Pedrosa, Tito Rabat, Džek Miler i Aleiš Espargaro.

Horhe Lorenco je bio 11.

Nakon tri trke, u generalnom plasamnu vodi Andrea Doviciozo sa 46 bodova, jedan manje ima Mark Markes dok je Vinjales treći sa 41. Kal Kračlou je u Ostinu ostao bez bodova pa na četvrtom mestu i dalje ima 38 bodova, Slede Zarko (38), Janone (31), Rosi (29), Miler (26), Rabat (22) i Petrući (21).

Mark Markes se na samom startu trke probio na čelo kolone, ali iza njega su sjajno vozili Andrea Janone, Maverik Vinjales i Valentino Rosi. Sjajnu vožnju i veliku borbu videli smo u nekoliko prvih krugova. Markez je veoma brzo odmakao rivalima, i kao što smo navikli od njega na ovoj stazi, dominirao usamljen na čelu.

Vinjales je sjajnom vožnjom uskoro uspeo da pretekne Janonea pa je on bio prvi pratilac Markesu koji je (ponovo) u Ostinu vozio kao u svom dvorištu.

U osmom krugu, Kal Kračlou je izgubio kontrolu, „pobegao“ mu je prednji kraj motra i izleteo je sa staze pa je tako za njega ova trka bila završena.

Nakon deset krugova istaknuta je žuta zastava. Pao je Aleks Rins, a motor je ostao na stazi.

Treba svakako naglasiti i dobru vožnju Danija Pedrose koji je u Teksas došao samo 13 dana nakon operacije ruke.

U Moto 2 je na najvišem postolju na podijumu nakon sjajne trke bio Frančesko Banjaja, drugi je bio Aleks Markes koji je krenuo sa pol pozicije, a treće mesto pripalo je Migelu Oliveiri.

U Moto 3 najbolji je na Velikoj nagradi Amerika bio Horhe Martin, a na podijumu su se našli i Enea Bastijanin i Marko Bezeći.

Šampionat se nastavlja trkom na Herezu u Španiji gde će vozači biti od 4. do 6. maja. Sva dešavanja sa Velike nagrade Španije pratićete na Sport Klubu.

Izvor: Sportklub.rs + Autoblog.rs

Galerija slika

Članci iz iste kategorije