40 godina drugog izdanja knjige „Gol..gol..gol“, reportera Radivoja Raće Markovića

5. април, 2018. #

Pre četiri decenije, 1978. DEČJE NOVINE iz Gornjeg Milanovca su objavile drugo izdanje knjige novinara i sportskog reportera  Radio Beograda, RADIVOJA MARKOVIĆA, „Gol..gol..gol“, knjige koja je prvi put predstavljena čitaocima još 1967.

Ta godina je, podsetimo, važna za ljubitelje automobilskog sporta u Jugoslaviji jer je 1967. startovao PRVI YU RELI ( od starta u Bosanskom Brodu pa do cilja u Splitu najbolji je bio tada ekstra poznatii vozač sa tih prostora, MILIVOJE BOŽIĆ, sa „zastavom 850S“, jednostavnije rečeno, sa friziranim „fićom“ ).

Neponovljivi radio reporter RADIVOJE RAĆA MARKOVIĆ je preminuo samo godinu dana po izlasku tog drugog izdanja knjige GOL..GOL..GOL. Imali smo sreću da ga upoznamo, da pored njega, u redakciji VREME SPORTA I RAZONODE, piljeći u starog reportera, slušama mnoge priče iz njegove brilijantne karijere. Baš na tom mestu na trećem spratu zgrade RADIO BEOGRADA, u Hilandarskoj br.2, čuveni RAĆA nam je 16. juna 1979., samo mesec dana pre nego što nas je napustio, ispričao neverovatnu priču o NAJVEĆOJ AUTOMOBILSKOJ TRCI IKAD ODRŽANOJ U JUGOSLAVIJI…O PRVIM BEOGRADSKIM MEDJUNARODNIM AUTOMOBILSKIM I MOTOCIKLISTIČKIM TRKAMA..čuvenom GRAN PRIJU, održanom na kaldrmi oko Kalemegdana, 3. septembra 1939. godine.

Govorio je popularni RAĆA da su najjači automobili leteli kroz vazduh, na visini od jednog metra i u dužini od desetak, da je na trci bilo 100.000 gledalaca i da je pobedio Italijan TACIO NUVOLARI, sa „auto unionom“ ispred Nemca MANFREDA FON BRAUHIČA, sa „mercedesom“….

Mi klinci koji smo bili polaznici zanata i koji smo tek posle DESETAK GODINA dobijali mogućnost da pročitamo neku rečenicu pred mikrofonom RADIO BEOGRADA, upijali smo svaku reč legendarnog novinara, iskreno govoreći sa velikim ČUDOM, o podacima za trku, čak i u razmišljanju da je RAĆA nešto pogrešio.

RADIVOJE RAĆA MARKOVIĆ je nažalost preminio 19. jula 1979. godine, tek što je otišao u penziju ( na slici DRAGANA BIBIĆA, iz 1979. , u „Kamenoj sali “ Radio Beograda su RADIVOJE MARKOVIĆ i DJORDJE DJENIĆ, u pozadini je direktor Radio Beograda BRANKO DADIĆ ). Nije doživeo da vidi TELEVIZIJSKU REPORTAŽU O KALEMEGDANSKOJ TRCI, koju nam je omogućio MARKO MARKOVIĆ, u svom „INDIREKTU“.

U tom prilogu RADIO TELEVIZIJE BEOGRAD, emitovan je i intervju sa MANFREDOM FON BRAUHIČEM, drugoplasiranim na trci oko KALEMEGDANA, 3. septembra 1939. godine. Razgovor je pisac ovih redova, posle mesec dana potrage, načinio putem trelefona, na liniji BEOGRAD – ISTOČNI BERLIN. Stari as MANFRED FON BRAUHIČ  je u vreme tog razgovora imao 74 godine a umro je u 98-oj !!! Stric mu je bio fašista, feldmaršal VALTER FON BRAUHIČ, koji je rukovodio napadima na Austriju, Čehoslovačku, Poljsku, Jugoslaviju i Sovjetski Savez.

 Automobilistu, MANFREDA FON BRAUHIČA nije zanimala politika, afirmisao se kao jedan od najboljih vozača sveta. U Beogradu je vozio MERCEDESA sa turbo kompresorom, sa motorom od 3000 kubika i oko 485 KS. BRAUHIČ i NUVOLARI su te 1939. godine stazu oko KALEMEGDANA u jednom krugu obišli za 64 SEKUNDE…

RADIVOJE MARKOVIĆ nam je takodje ispričao da su novinari u hotelu „Mažestik“ upitali sjajnog asa za odnose sa njegovim stricom, a BRAUHIČ je odgovorio : “ U svakoj familiji ima po neka budala“…

Knjiga GOL..GOL..GOL opisuje nastanak pokliča..CITIRAMO :

„Od uvodjenja danas toliko popularne emisije Radio Beograda „Vreme sporta i razonode“, 13.marta 1960, kao špica ide poklič „Gol,gol,gol !“, što je čak skraćeno, jer tu reč nisam izrekao tri, već pet puta.

Po intonaciji, po zvučnosti, to izgleda kao radostan poklik, bezmalo kao da je reprezentacija Jugoslavije postigla gol kojim je obezbedila svetsko prvenstvo.

Ali, u stvari, ona je tim golom završila učešće na svetskom prvenstvu 1958. u Švedskoj. Utakmica izmedju JUGOSLAVIJE i PARAGVAJA je završena nerešeno 3 : 3, zbog čega smo u osmini finala za protivnika dobili jaku SR NEMAČKU, službene prvake sveta, koja nas je koji dan docnije pobedom sa 1:0 u Malmeu eliminisala sa svetskog prvenstva…“

Galerija slika

Članci iz iste kategorije