Renault Talisman iconic energy Tce 200 EDC – jak, krupan i žedan

24. март, 2018. #

Renoa TALASMANA smo upoznali još pre dve godine, na predstavljanju novinarima, na stazi NAVAK. Provozali smo tada, za kratko, nekoliko novih automobila sa različitim paketima opreme..
Kasnije smo imali priliku da se nadjemo za upravljačem TALISMANA sa dizel agregatom od 160 KS, a ovih dana smo isprobali najjačeg TALISMANA, sa turbo benzinskim motorom 1,6 , od 200 KS.

Za jedan od novijih ponosa RENOA, neko je odredio reč TALISMAN, reč arapskog porekla koja označava nešto što donosi sreću..

Lepa reč za jedan dobar auto, idealan za dugačka putovanja. TALISMAN kod svih koji ga upoznaju ostavlja utisak UDOBNOG vozila i to je zaista PRAVA ISTINA. Nudi se sa različitim paketima opreme u DIZEL i BENZIN varijanti, sa cenom od 19.990 za bazni model, pa do 36.040 za onaj sa najskupljim detaljima.

Ako imate mogućnosti i namere da ga kupujete, valja ga kod naših dilera isprobati i sami se uveriti u neke njegove dobre…ali i manje dobre karakteristike.

Oni koji moraju da prevaljuju velike distance, biće veoma zadovoljni TALISMANOM. Udobnost napred i pozadi, veliki prtljažnik, veliki diskovi na svim točkovima, solidna preglednost i SJAJNO vozačko sedište sa „milion opcija“ podešavanja ……. spadaju u PLUS RENOA TALISMAN.

Za razliku od „dizelaša“, što već svi dobro znaju, „benzinac“ je dosta „žedniji“….pogotovo za one koji nemaju strpljenja za laganije dodavanje GASA. TALISMAN iconic energy Tce 200 EDC, ima skoro TONU IPO, snabdeven je automatskim menjačem ( 7 brzina ) i ima čak 200 KS. Kada se posle odredjenog broja kilometara vozač navikne na odlike tog jakog Francuza, na putu sve ide glatko.

Problemi nastaju kada se TALISMAN nadje u gradskoj vrevi i onda njegova dužina od skoro PET METARA, i širina malo veća do DVA METRA, iziskuju MNOGO VIŠE PAŽNJE I KONCENTRACIJE za osobu iza upravljača. Nije uopšte jednostavno parkirati ili upravljati TALISMANOM, na ulicama koje su potpuno uske i prenatrpane automobilima, stubićima, kontejnerima, stablima i šumom saobraćajnih oznaka. Još kada na to dodate sve veću nervozu i žurbu, onda računajte da će TALISMAN uskoro biti LICE SA OŽILJKOM.

Što se tiče potrošnje, TALISMAN ne spada u štedljive učesnike u saobraćaju. Uvek sve zavisi od načina vožnje. Opuštenim stilom, kada nema opasne jurnjave, naglog kočenja i naglog ubrzavanja ovaj TALISMAN ( uostalom kao i svaki automobil na svetu ) može da potroši manje. Po beogradskim ćoškarama sa mnoštvom semafora, TALISMAN je kod nas trošio  od 10 do 11 litara benzina. Na regionalnom starom putu od BEOGRADA do NOVOG SADA, uz najoprezniju vožnju potrošnju smo sveli na 6,7  litara goriva. Navedene brojke o potrošnji su TOTALNO RAZLIČITE od onih koje DILERI SVIH BRENDOVA prikazuju u svojim katalozima. Nije nam jasno zašto je to tako, jer, svaki iole pametni kupac ima priliku da provoza automobil na TEST VOŽNJI i da se SAM uveri kakva je potrošnja goriva.

Toliko o TALISMANU i utiscima o njemu. Ovaj sajt nastoji da pored uobičajenih brojki i dimenzija prikaže još nešto što bi moglo biti zanimljivo za čitaoca. Naš današnji izlet je bio SJAJAN. Uputili smo se ka uvek lepoj ravnici, VOJVODINI, sa željom da posetimo drage prijatelje u Novom Sadu. Prvi „ček point“ smo imali u ZEMUNU, gde smo u odličnoj mesari JANČIĆ, u ulici Branka Pešića, pazarili veoma dobre roštiljske kobasice. Sledeće zaustavljanje, kao po pravilu se dogodilo na BANSTOLU, gde smo kod gospodje DANIJELE, na tezgi pokraj puta, odabrali teglu sa vitaminskom salatom.  Treća „kontrolna stanica“ je bila na FUTOŠKOJ PIJACI, odlično snabdevenoj stvarima od „igle do lokomotive“, naravno, misli se na proizvode HRANE. Na tezgi br. 79 PEŠIĆ, probali smo i kupili baš dobre suve i ljutkaste kobasice i to kod dva momka ( Dragan o66 93. 89. 744  i Zoran  066 971. 91. 44 ) koji su u Kačarevu dobili DRUGU NAGRADU ZA SLANINU,  a onda smo stigli na CILJ, na poznato ribarsko ostrvo i veoma dobar restoran PIKNIK….kojeg PREPORUČUJEMO !

Naš domaćin je bio tršavom kosom i bradom već svima poznati glavni urednik MEDIJSKOG GIGANTA, gospodin MIODRAG PIROŠKI , sa svojom neverovatnom suprugom LIDIJOM PIROŠKI. Ako upoznate PIRU, kako ga svi zovu, videćete da je to jedan originalni lik sa novosadske Popovice…uvek nasmejan, duhovit, prijatan, šmekerski odeven i sto posto zagledan u svoj novinarski posao – KOJI OBAVLJA SAVRŠENO ( gledajte ga nedeljom, u emisiji VRELE GUME, na  TV PRVA od 11.30 ). PIRINA  supruga LIDIJA je jedina dama u SRBIJI koja je iskusila „of road“ vožnje raznih modela vozila u JELOUSTONSKOM PARKU, u KALIFORNIJI, JUŽNOJ KOREJI, ALBANIJI ( gde je putovala motociklom ) i IZRAELU. Odlično piše, odlično izgleda a šta mislite kakvu ENERGIJU ima…Mislimo da će uskoro početi da priprema objavljivanje knjige a kada je završi…BIĆE TO PRAVA PUSLICA.

Stekli smo utisak da nam je današnji izlet u NOVI SAD, bio pravi TALISMAN.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije