Rally Sweden 2018 – Tijeri Nujvil pobedio i poveo u šampionatu !

18. фебруар, 2018. #

Navijači i zaljubljenici u reli mogu  vrlo dobro razumeti neizmerno radovanje posade „hjunadia“, NUJVIL – GALSOUL, na cilju 66. ŠVEDSKOG RELIJA. Belgijanac TIJERI NUJVIL je tek treći as van Skandinavije koji je pobedio na ovom specifičnom takmičenju koje se uvek održavalo po snegu i ledu. Sjajno je vozio u ŠVEDSKOJ, doneo baš veliku pobedu HJUNDAIU ( koja će puno značiti i za prodaju serijskih modela ) i posle dva relija u šampionatu 2018. poveo u generalnom plasmanu sa 41. bodom…( sada ima 10 više od OŽIEA ).

Na prvo mesto podijuma u ŠVEDSKOJ penjao se jednom SEBASTIEN LOEB a potom i tri puta SEBASTIEN OŽIE. Vrlo blizu pobede bili su  KARLOS SAJNC (  čak 6 puta na podijumu ), KOLIN MEK RE ( 3 puta na podijumu ), zatim ŽAN LUK TERIE, VALTER RERL, MIŠEL MUTON itd…..

Poslednji ispit, POWER STAGE, nazvan tako jer donosi dodatnu snagu prvoj petorici, doneo je trijumf zaista perfektnom 27. godišnjem Fincu u „tojoti“, ESAPEKU LAPIJU, koji je vrlo brzo postao prava zvezda na severu i uzor mnogim klincim koji nameravaju da navuku reli kacigu. Pobedio je i LATVALU i TANAKA i to za pojmove elitnih vozača….baš ubedljivo…

Na tom ispitu je drugo mesto pripalo OŽIEU koji je zarad TIMSKE STRATEGIJE namerno zakasnio na VREMENSKOJ KONTROLI, kako bi sačekao da se staza NA POSLEDNJEM ISPITU „očisti“ posle prolaska vozača koji su ranije startovali. Za takvu odluku je dobio penalizaciju, ali je ipak profitirao i zaradio 4  boda na ispitu POWER STAGE. U generalnom poretku je zauzeo 10. mesto , a ne pamti se da je na nekom reliju bio toliko loš . SEBASTIEN OŽIE ima zaista puno navijača ali mnogi drugi fanovi iščekuju da neko od sedmorice veličanstvenih „skine“ svetskog prvaka sa dugogodišnjeg posedovanja TRONA.

Na finalnom ispitu su pored LAPIJA i OŽIE dodatne bodove osvojili i MIKELSEN, NUJVIL i TANAK.

ŠVEDSKI RELI 2018. je bio najuspešniji u karijeri Irca KREG BRINA, koji je sve iznenadio bravuroznim vožnjama. Ostvario je vrlo važno drugo mesto za SITROEN i dokazao da Francuzi imaju opaku mašinu.

Ako na ovom ŠVEDSKOM RELIJU treba još nekog apostrofirati, to je svakako omaleni Japanac KATSUTA TAKAMOTO, u kategoriji vozila R5. Vozio je kao da je rodjen u srcu Švedske i kao da je prvo prohodao na ledu. Bio je toliko siguran i brz da mu Švedjanin TIDEMOND i Norvežanin VEIBI baš ništa nisu mogli…

ŠVEDSKI RELI je opravdao veliku popularnost, bio je odlično organizovan i kao i uvek maksimalno posećen. Sledeće takmičenje najbržeg karavana na svetu održaće se u MEKSIKU…….i ne zaboravite, u zemlji sonbrera će voziti i legendarni SEBASTIEN LOEB.

GENERALNI POREDAK ŠVEDSKOG RELIJA 2018:

1. NUJVIL – „hjundai“
2. BRIN – „sitroen“…………+ 19,8 sek.
3. MIKELSEN – „hjundai“……….+ 28.3
4. LAPI – „tojota“……………..+ 45,8
5. PADON – „hjundai“………….+ 54.4
6. OSTBERG – „sitroen“…………+ 1,15,3 min.
7. LATVALA – „tojota“…………..+ 2,04,9
8. SUNINEN – „ford“………….+ 2,52,2
9. TANAK – „tojota“…………+ .3,44,4
10. EVANS – „ford“…………..+ 5,274
11. OŽIE – „ford“………….+ 8,45,4 ( sa penalizacijom , timskom odlukom Ožie je dospeo na 10. mesto u generalnom i pripao mu je JEDAN bod)

Generalni plasman vozača posle 2 relija :

1 Thierry Neuville 41
2 Sebastien Ogier 31
3 Jari-Matti Latvala 23
4 Esapekka Lappi 23
5 Ott Tanak 21
6 Andreas Mikkelsen 21
7 Craig Breen 20
8 Kris Meeke 17
9 Hayden Paddon 10
10 Elfyn Evans 9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije