Rally Sweden 2018 – Počinje uskoro…

8. фебруар, 2018. #

Uskoro ( 15.2.2018 ) počinje novi ŠVEDSKI RELI. Timovi već uveliko testiraju po snegom zavejanim putevima a mi Vas podsećamo kako je bilo pre godinu dana…

Nekadašnji četvorostruki prvak sveta, Finac TOMI MAKINEN, šef reli tima „TOJOTE“, u finišu ŠVEDSKOG RELIJA 2017. je rekao svom pulenu LATVALI ..

„Ne razmišljaj o automobilu i podešavanju. Samo se fokusiraj na vožnju“

Plavokosi majstor brzine, skoro 32. godišnji JARI MATI LATVALA je baš to i uradio. Koncentrisao se  isključivo na vožnju, na poslednjem i odlučujućem ispitu POWER STAGE, zabeležio pobedu na tom ispitu koji donosi dodatnih PET bodova, ostvario prvu pobedu sa novim timom i preuzeo PRVO MESTO u generalnom plasmanu šampionata 2017. Njegov asistent na mestu suvozača bio je MIKA ANTILA.

LATVALA ima vrlo uspešnu karijeru o kojoj mnogi znaju puno a ono što raduje je da će se taj fantastični majstor relija uskoro, kako mnogi govore, naći i na bračnom ispitu. LATVALA je već duže vreme u romantičnoj i ozbiljnoj vezi sa poznatom finskom lepoticom i televizijskom zvezdom, pet godina mladjom, MAISOM TORPPA.

ŠVEDSKI RELI 2017. doneo je baš pregršt zanimljivih detalja, uzbudjenja ali i puno neočekivanog. Kao neka snežna oluja iz švedskih šuma stigla je vest o nerazumljivom kiksu Belgijanca TIJERI NOJVILA, koji je na ceremonijalnom i blic kratkom ispitu u Karlstadu, udario u gume a potom i zaštitnu ogradu da bi potom ostao bez upravljača – I BEZ KOLOSALNE PRILIKE DA PRVI PUT U KARIJERI POBEDI NA TAKO VAŽNOM ZIMSKOM RELIJU !

Zaista neverovatno, neočekivano i potpuno izludjujuće za sjajnog belgijskog asa, vicešampiona sveta, TIJERI NUJVILA. Uoči poslednjeg današnjeg ispita na ARENI KARLSTAD ( paralelna slalom staza od 1.9 km ), potpuno zasluženo je imao prednost od 43.3 sekunde i već su ga SVI videli kao pobednika 65. RELIJA ŠVEDSKE ! Ali….onda se ZLA SUDBINA nadvila nad snažnim reli vozilom „hjundai i20 Coupe WRC“, od oko 380 KS, koje je sklopljeno od strane vrhunskih inženjera. IPAK, istina je da je NUJVIL pogrešio, izleteo je sa staze i tom prilikom oštetio točak i servo. Mnogi se pitaju zbog čega nije potpuno rutinski i laganije priveo kraju taj ispit posle tako velike zalihe prednosti !!!
Na tom zapravo ceremonijalnom ispitu priredjenom prvenstveno za publiku i zarad imidža cele reli priredbe, na „hjundaiu“ TIJERI NUJVILA je – POLOMLJEN SERVO UPRAVLJAČ a automobil sa brojem 5  je odnet na šlep kamionu .

NOJVIL je posle toga rekao da nije forsirao, ali, mora se reći da je mnoge uverio u svoju nedovoljnu zrelost, bez obzira na najbolju vožnju do tada. Zaista šteta a skoro istu grešku je načinio kada je u MONTE KARLU imao pred sobom takodje istorijski rezultat.

ŠAMPIONAT SVETA 2017. je tek počeo i za NOJVILA ima vremena za ispravke. Uočljivo je posle dva relija da je konkurencija izuzetna i retko vidjena poslednjih godina.

ŠVEDSKI RELI je reklo bi se bio odlično organizovan. Ogroman broj publike, puno snega, nekoliko ceremonijalnih delova i dva puta pravi reli doživljaj – čuvena skakaonica KOLINA MEK REA, gde se ovoga puta letelo kroz vazduh sa dugačkim doskokom na 44  metra !! Naravno, ono što je najvažnije – nije bilo povredjenih bez obzira na više izletanja, prevrtanja i havarije. Posebno se uvažava mudra odluke FIA, kada je reč o bezbednosti, a tu vodeću reč ima legendarna Francuskinja MIŠEL MUTON. Komisija za bezbednost je preporučila organizatorima da otkažu OPASNI brzinac KNON, gde su zabeležene prosečne brzine blizu 140 na sat i maksimalne preko 200 kilometara na sat !!! Svi vozači su naglasili da sa najnovijim pneumaticima i spajkovima automobili imaju bolje PRIANJANJE u zimskim uslovima, nego u drugim prilikama.

O mnogim detaljima se govorilo a skoro niko nije zabeležio da su na ovom ŠVEDSKOM RELIJU učestvovali OTAC i SIN. Poznati  Norvežanin, 44. godišnji HENING SOLBERG ( stariji brat uspešnijeg reli šampiona sveta PETERA SOLBERGA, i reli kros šampiona sveta ) i njegov 20.godišnji sin OSKAR SOLBERG. TATA je imao jedan kiks ali bez povrede, prevrnuo su..ali zato je golobradi OSKAR  završio reli – I TO ISPRED SVOG OCA.

U publici iz mnogih zemalja, skoro je sigurno, našao se i trostruki reli šampion SRBIJE i nosilac ZLATNE KACIGE,  poznati veteran VLADICA RABRENOVIĆ, koji će 14. februara proslaviti svoj 54. rodjendan. VLADICA RABRENOVIĆ već godinama živi i radi u STOKHOLMU,  a relije je vozio po Švedskoj, Srbiji i mnogim zemljama Evrope.

ŠVEDSKI RELI ima ima svoj HISTORIK deo, veoma zanimljiv i posećen od strane vozača. Preko 40 posada je startovalo na 6 brzinskih ispita. Pobedio je čuveni Švedjanin MATS JONSON ( 1992. i 93. pobednik ŠVEDSKOG RELIJA, ispred KOLINA MEK REA, odnosno JUHE KANKUNENA ). Vozio je „mazdu 323 4WD3″ i bez obzira na svojih 59 godina, bio je više nego ubedljiv. Iza JONSONA se plasirao nama dobro poznati Švedjanin PATRIK SANDEL, sa „ford eskortom MK II“. Da podestimo, PATRIK SANDEL  je 2007. godine bio učesnik 13. INTERSPEED RELIJA, u Jagodini. Zauzeo je drugo mesto iza našeg  odličnog prvaka VLADANA PETROVIĆA, a ispred svog prijatelja MILOŠA KOMLJENOVIĆA.

Generalni plasman 65. RELIJA ŠVEDSKA 2017 :

1. JARI MATI LATVALA – „tojota jaris“
2. OT TANAK  – „ford fiesta“ …………. + 29.9 sek.
3. SEBASTIEN OŽIE – „ford fiesta“……+ 59.5
4. DANI SORDO – „hjundai i20 Coupe“ ….+ 2.11.5 min.
5. KREG BRIN – „sitroen C3″……………….+ 2.51.2
6. ELFIN EVANS – „ford fiesta“…………..+ 5.26.6
7. HAJDEN PEDON – „hjundai i20 Coupe“…+ 5.31.2
8. STEFAN LEFEVR – „sitroen DS3″………..+ 7.14.7
9. PONTUS TIDEMAND – „škoda fabija R5″… + 9.11.1
10. TEMU SUNINEN – „ford fiesta R5″…….+ 10.02.9

Galerija slika

Članci iz iste kategorije