Na prodaju Ford Sierra Cosworth RS500 Group A

14. фебруар, 2018. #

 

Ovih dana, moguće je kupiti novi Ford Fusion model za nešto više od 17.000 evra. Duplo više je potrebno ukoliko se opredelite za vrhunski model Energi Platinum linije. U Velikoj Britaniji, svi kupci za ekvivalent u vidu modela Mondeo, moraju izdvojiti između 19 do 27.000 funti. Međutim, ovaj Sierra automobil, pradeda Fusion/Mondeo linija iz devedesetih godina, procenjen je na oko 200.000 funti. Šta je to što ga čini toliko posebnim?

Kao prvo, odmah nam postaje jasno da ovo nipošto nije običan Sierra model. Zapravo ovo je Sierra Cosworth RS500 Group A trkačko vozilo, koje je osvojilo British Touring Car šampionat 1990. godine.

Prema tome, ova ultimativna edicija legendarne linije, šampion britanskog prvenstva, Sierra Coswort model, poseduje motor sa 500 ks, kreiran od strane kompanije Mountune, uparen sa petostepenim menjačem kratkog hoda i vešanjem kompanije Eggenberger. Rezultati ove kombinacije i dalje govore sami za sebe.

Sa Robom Gravetom iza volana, kome su se kasnije na smenu pridruživali Majk Smit i Stig Blomkvist, u dugoprugaškim trkama, ovaj automobil je apsolutno dominirao početkom devete decenije, osvojivši trinaest rundi 1990. godine, osam pol pozicija i osam najbržih krugova usput.

Garažiran tokom poslednjih dvadeset godina i restauriran do svog originalnog stanja, ovaj automobil odlazi na aukciju po prvi put u svojoj istoriji. Kompanija Silvestone Auctions prodaće legendarni trkački model najboljem ponuđaču, tokom svog Race Retro Competition Car Sale događaja, koji će se održati u vorvikširskom Stoneleig Parku 23. februara. Aukcionar tvrdi da će cena ovog automobila na kraju stati negde između 175.000 i 220.000 funti.

Legendarna serija obeležila je jednu epohu sportskog automobilizma, a ova posebna jedinica poseduje veliku ulogu u ovom pohodu.

Izvor: Autoexclusive.rs +  AutoBlog.rs

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije