Rallye Monte-Carlo 2018 – Na uvodnom test ispitu najbrži Tijeri Nujvil

24. јануар, 2018. #

Test ispit pred sutrašnji početak 86. RELIJA MONTE KARLO, pokazao je nešto a iskreno rečeno i mnogo toga je sakrio. Naime brzinski ispit od samo 3.35 km poslužio je najboljim vozačima sveta samo da još jednom provere takozvani SETAP svojih sjajnih i užasno jakih reli automobila, da možda otkriju još nešto što bi mogli da prenesu inžinjerima svojih timova. RELI počinje sutra uveče sa dva noćna specijalna ispita a rezultati na pomenutom ispiti SHAKEDOWN teško da mogu biti nagoveštaj pravog stanja rivalstva. Tek sutra pred ponoć, posle prva dva brzinca znaćemo nešto približnije.

Sigurno ste čuli da se čuveni RELI MONTE KARLO često naziva i RULET RELI. Taj prefiks je dobio zarad poznate kockarnice u MONTE KARLU,  medjutim tradicionalno promenljiva vremenska situacija navodi na zaključak da je MONTE KARLO zaista pravi pravcati rulet i da će profitirati oni koji su brzi i koji najbolje budu procenili vremenske prilike i stanje na stazi. To je često prosto nemoguće najprecizniie uraditi jer vreme može da se promene za tili čas. Bilo je puno puta slučajeva da je asfalt na početku ispita suv a na kraju prekriven ledom i snegom i onda valja biti pravi madjioničar u izboru pneumatika.

Danas je na uvodnom testu najbrži bio odlični Belgijanac TIJERI NUJVIL, u „hjundaiu“. Da li se sećate kako je prošle godine prošao na otvaranju sezone……pred sam kraj relija, na ispitu broj 13, kada je imao prednost od 51 sekunde, NUJVIL  je izleteo i prepustio pobedu OŽIEU.
Petostruki prvak sveta SEBASTIEN OŽIE i M SPORT su zatražili pomoć od Francuza BRAJANA BUFIE, nekadašnjeg pobednika RELIJA MONTE KARLO ( kada se 2011. nije bodovao za šampionat sveta ) jer imaju poverenja u njegovo veliko iskustvo baš kada je RULET RELI u pitanju. BUFIE će u predstojećem vikendu biti u M SPORTU, kao vozač njihovog „forda“, ali, moraće da angažuje novog suvozača jer se njegov stari i uigrani kopilot povredio..

Poslednji, 17. ispit 86. RELIJA MONTE KARLO održaće se u nedelju, 28.1.2018. u 12.18 časova. Biće to poznati POWER STAGE, koji donosi prvoj petorici dodatne bodove a predvozač će biti mladi KARLOS SAJNC junior, u jednom „reno meganu RS“.

REZULTATI TEST ISPITA:

1. Nujvil – „hjundai“ 2.00.2 minuta
2. Sordo – „hjundai“…….+ 0.1 sekund
3. Tanak – „tojota“……….+ 0.5
4. Mik – „sitroen“………..+ 0.7
5. Mikelsen – „hjundai“………+ 0.8
6. Latvala – „tojota“………+ 1.3
7. Ožie – „ford“…………..+ 1.4
8. Evans – „ford“………..+ 1.9
9. Brin – „sitroen“……….+ 2.7
9. Lapi – „tojota“……….+ 2.7

Galerija slika

Članci iz iste kategorije