Rallye Monte-Carlo 2018 – Ledeni početak, 37 km. na nizbrdici..mnogi van staze !

25. јануар, 2018. #

Čuveni MONTE KARLO RELI u svom 86. izdanju već na samom početku doneo je veoma veoma velike probleme najboljim vozačima sveta. Razlog tome je uglavnom „CRNI LED“ na prvom brzinskom ispitu od 37 kilometara, na ispitu koji se prvi put do sada vozi u KONTRA SMERU,  od ranijih ispita na istoj relaciji. Svi su NA NIZBRDICI imali ili okretanje u krivinama ili izletanje i zaglavljivanje u snegu, pa potom nastavak uz pomoć publike koja ih je guranjem vratila na stazu. Okretao se OŽIE, TANAK je oštetio „tojotu jaris“, stao je EVANS i menjao točak, izleteo NUJVIL i zaglavio se u snegu, izleteli MIK, BRIN, okretao se LATVALA, MIKELSEN pri kraju izgubio kočnice… PRAVA LEDENA NOĆNA MORA NA SNEGU, zamislite samo reli monstrume od 380 KS na nizbrdici i u takvim uslovima….

Prvi brzinski ispit je dobio SEBASTIEN OŽIE, u svojoj „ford fiesti“ sa brojem JEDAN. Drugo vreme je ostvario MIKELSEN sa „“hjundaiem“ + 7.7 sek. a treće mladi ESAPEKA LAPI sa „tojotom jaris“ + 19.4 sek…potom je kao četrvrti plasiran DANI SORDO, u „hjundaiu“ + 19.7 sek. i BRIN sa „sitroenom“ + 24.6 sek………

Prvi ispit je održan u zaista teškim uslovima pa su mnogi izgubili puno vremena. Sigurno je da će se poredak već sutra izmeniti a takodje je izvesno da SEBASTIEN OŽIE već sada ima veliku prednost. Najbolje se snašao na ubitačnoj i ledenoj nizbrdici i u servisnom parku je rekao…

„Bilo je teško, to smo svi i očekivali, svi smo vozili u istim uslovima“

Drugi brzinski ispit je opet doneo pobedu aktuelnom svetskom prvaku, Francuzu SEBASTIENU OŽIEU, koji vozi u svom zavičaju ( rodjen je u Visokim Alpima, u Gapu, gde je na ovom reliju SERVISNI PARK ). Posle OŽIEA se najbolje snašao ANDREAS MIKELSEN , u „hjunadiu“ i on u generalnom poretku, posle dva brzinska ispita ima zaostatak za liderom od 17.3 sekunde.

Ogroman zaostatak ima jedan od favorita, Belgijanac TIJERI NUJVIL, uzdanica „hjundaia“, NALAZI SE NA 17. MESTU, zaostaje čak 4.18.2 minuta !!! Kasni puno i ELFIN EVANS, sa „fordom“ SADA  JE NA 16.MESTU sa+ 4.12.9 minuta.

U klasi WRC 2, posle prva dva ispita  vozači su se baš dobro snašli…..vodi Francuz ERIK KAMILI, sa „fordom R5“ i zauzima 10. mesto u generalnom, prati ga KOPECKI, sa „škodom“ i + 19.1 sek….. u odnosu na njega. Treći je SARAZIN, sa „hjundaiem“ i + 33.9 sek. četvrto mesto zauzima VEIBI sa „škodom“ + 35.9, peti  je SUNINEN, sa „fordom“ + 38.9….a šesti sjajni klinac KALE ROVANPERA ( IMA 16 GODINA I DVA MESECA ), sa „škodom“ + 46.5 sek.

RELI MONTE KARLO 2018. se nastavlja u petak ujtru u 08.51, trećim brzinskim ispitom, od  26.72 km. a potom istoga dana sledi još pet ispita..

Generalni poredak posle 2. ispita:

1. OŽIE – „ford“
2. MIKELSEN – „hjundai“………+ 17.3 sek.
3. SORDO – „hjundai“………..+ 25.6
4. LAPI – „tojota“……………+ 37.4
5. TANAK – „tojota“ …………+ 42.4
6. LATVALA – „tojota“…….+ 55.4
7. BRIN – „sitroen“………..+ 1.02.3 minuta
8. BUFIE – „ford“………….+ 1.51.0
9. MIK – „sitroen“………..+ 2.12.7
10. KAMILI – „ford“……..+ 2.42.2

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije