Na snežnoj Bjelasici, u lavini, poginuo as auto sporta Petar Lučić

24. јануар, 2018. #

U ponedjeljak je na motornim sankama, na padinama Bjelasice u 48. godini poginuo Petar Pero Lučić, dugogodišnji veoma uspješni crnogorski i jugoslovenski automobilista.

Nakon višegodišnjeg zatišja upravo je Petar Lučić nagovijestio povratak auto-moto sporta u Budvu. U aprilu 1994. prvi put se pojavio na startnoj liniji, bilo je to na trci Kotor – Trojica, sa ,,jugom“ serijske proizvodnje.

 Punih pet godina čekao je Petar da osjeti čari pobjede i da stane na pobjedničko postolje, a njegov mladalački san ostvario se na trci „Tara 99“. Petar je potom godinama obarao rekorde i ispisivao istoriju auto-moto sporta na jugoslovenskim prostorima, pogotovo u njegovoj Crnoj Gori.

Tri godine proglašavan je za najboljeg sportistu Budve, prvi put 2001, potom 2003. i 2005. godine. Za to laskavo priznanje preporučile su ga mnogobrojne pobjede i oboreni rekordi, kao i titule prvaka Jugoslavije, Crne Gore, pogotovo prestižnog međunarodnog takmičenja Kup Jadrana. Željan novih izazova, Petar je mijenjao klasu i automobile. Ne bez razloga mnogobrojni novinari prozvali su ga „letećim Budvaninom“, a njegove rezultate cijenili su mnogi.

O Petrovim pobjedama na istorijskoj lovćenskoj stazi, kao i čuvenoj beogradskoj stazi Ušće danima se pričalo i prepričavalo. Kada u auto-moto sportu na prostorima bivše Jugoslavije vozač osvoji zlatnu kacigu, onda može da kaže da je u tom sportu osvojio sve što se osvojiti može, a upravo to je pošlo za rukom Petru 2005. godine. Nakon izuzetnih uspjeha na jugoslovenskim prostorima, sa novim automobilom ,,honda civic tyre R grupa N“, nastavio je trku i borbe sa vremenima protivnicima na prestižnim evropskim stazama.

Kao učesnik, često i pobjednik Trka centralno-evropske zone, grupa E, do 2000 kubika, Petar je izborio mjesto i među najboljim evropskim automobilistima. Veliki majstor automobiliskih staza i brzina bio je posljednjih godina uspješan i na drugim stazama – onim sniježnim. Nažalost, prerano je završio život, kada ga je prekjuče zatrpala sniježna lavina na lokaciji Krivi Do, na Bjelasici.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije