40.Dakar reli 2018. – U La Pazu, na 3.640 metara nad morem !

11. јануар, 2018. #

Karavan umornih avanturista najzad je napustio užasne i opasne dine u PERUU koje su bile zlokobne čak i za najveće favorite, kao što su medju automobilistima SEBASTIEN LEB i NANI ROMA, medju motociklistika SEM SANDERLEND, kod vozača kvadova SERGEJ  KIRJAKIN i RAFAL SONIK a medju kamiondžijama ALEŠ LOPRE.

Večeras će skoro svi biti u BOLIVIJI, u jednom od najviših gradova na svetu. LA PAZ ima preko 800.000 stanovnika a nalazi se pokraj visokih ANDA, na površini iznad mora od 3640 do 4100 metara. BOLIVIJA je siromašna zemlja, čak 75 posto stanovnika je nepismeno i to je zemlja gde je zbog velike visine vazduh razredjen, teže se diše a svi motori zbog toga rade smanjenom snagom. U blizini LA PAZA je i najviše jezero sveta, na granici PERUA i BOLIVIJE, velika turistička atrakcija, TUTIKAKA ( na 3640 metara nadmorske visine), 50 posto veće od našeg Palića ili 20 posto od našeg Zlatarskog jezera, ali sa dubinom i do 260 metara. Ako pokraj TUTIKAKE pokušate da upaljačem zapalite cigaretu neće vam ići lako. Hoteli u LA PAZU imaju smeštaj i za 20 evra, svuda se služi čaj od KOKE i svi žvaću list KOKE, baš zbog nedostatka kiseonika. BOLIVIJA je ime dobila po južnoameričkom revolucionaru i prvom predsedniku, SIMONU BOLIVIARU.

Prvi su današnji šesti specijal priveli kraju motociklisti. Pobedio je 31. godišnji Francuz ANTUAN MEO, član fabričke ekipe  RED BUL  KTM FACTORY TEAM, gde su i PRAJS, WALKNER, LAJA SANC i LUCIANO BENAVIDES, mladji 22. godišnji brat Argentinca KEVINA BENAVIDESA, koji ima 29 godina i vozi za rivalski tim, sa „hondom CRF 450 rally“. LUCIANO BENAVIDES, eto ima samo 22 godine i DEBITANT je na DAKARU a danas je bio na 26. mestu u generalnom – ODLIČNO. Njegov brat KEVIN, startni broj 47,  danas je  zaseo na pvo mesto u generalnom plasmanu, u klasi gde sve pršti od potpuno fantastičnih motociklista, najbržih na svetu kada je o maratonu reč. Za današnji specijal od 313 km, a u etapi od čak 760 km, trebalo mu je samo 1.54.10 sata….. to je prosek od 165 kilometara na sat van puta… pa jel moguće!

Ako bi recimo poredili takodje užasno brze majstore MOTO GP, sa ovim momcima, ALI NA ISTOJ STAZI, van puteva, verovatno bi MARKES, ROSI, DOVICIOZO  i drugi bili znatno sporiji.

U klasi motociklista odmah iz KEVINA su VAN BEVEREN WALKNER, pa zatim SULTRE, BAREDA BORT i TOBI PRAJS. Svi su sada na terenu sa trvrdjom podlogom a to znači da će brzine biti i veće.

Prvu polovinu  40.DAKAR RELIJA završio je i naš GABOR SAGMAJSTER….dosta se ubrzao pa je danas na 6. specijalu bio na 81. mestu, sa zaostatkom za liderom 48.39 minuta…u generalnom je na 99. mestu..

 Najnovija informacija : Na kraju prvog dela u klasi motociklista, DEBITANT iz Argentine,22. godišnji LUCIANO BENEVIDIS, zaizima 16. mesto u generalnom plasmanu !!!!!…..LAJA SANC je na 17. poziciji, EMANUEL DJENEŠ 30.  …ROSA ROMERO FONT 70……….. JANOŠ DEŠI 80………debitantkinja GABRIJELA NOVOTNA 86.    ……..SIMON MARČIĆ 90.   naš SAGMAJSTER na 99 mestu u generalnom plasmanu.

Medju majstorima sa kvadovima i dalje u generalnom mudro i smireno dominira Čileanac INJACIO KASALE i iako je nezahvalno i ne preporućljivo već na pola DAKARA predstavljati prognoze, usudićemo se da već sada vidimo KASALEA kao pobednika, pogotovu kada se zna da mu je glavni rival, Rus KIRJAKIN, odustao. KASALE ima prednost od 41.30 minuta ispred HERNANDEZA i 57.16 mimuta ispred KOPETIJA.

U klasi automobila polako pristiže društvo a na prvoj poziciji je VETERAN i najstariji medju zvezdama DAKARA, neobično ugledni i iskusni 55. godišnji Španac KARLOS SAJNC, naravno sa „pežoom“. Iza njega je klupski rival STEFAN PETERHANSEL ( + 4.06 min. ) a na trećoj poziciji AL ATIJA, sa „tojotom“. To znači da je generalni plasman u vrhu nepromenjen, vodi PETERHANSEL, ispred SAJNCA.

Svi su ubrzali zbog tvrdjeg terena pa tako i naš GABOR SAGMAJSTER, koji je ponovimo specijal završio kao 82 a u generalnom poretku je na 99. mestu. Sledi dan odmora a potom drugo poluvreme 40. DAKAR MARATONA, koji se završava 20. januara u Argentini, u Kordobi

Galerija slika

Članci iz iste kategorije