40.Dakar reli 2018. – Sagmajster startovao u 3. etapi

8. јануар, 2018. #

Punih 6 sati i još 26 minuta bio je GABOR SAGMAJSTER na svom „KTM“ motoru od 450 kubika i 75KS. često i u stojećem stavu…. Bi je opremljen sa dva rezervoara sa gorivom, imao je vodu, obavezan alat, GPS uredjaj, putnu knjigu i naravno nešto od vitaminskih napitaka uz dodatak nekog slatkiša, tek da ne bude tužan. Njegov motocikl je noćas servisiran, sve je dobro, GABOR je odspavao u malom šatoru, pa se naš korpulentni šampion uputio u novu i još težu etapu dugačku 504 kilometra, koja ima i specijalni brzinski ispit od 296 kilometra, na osnovu kojeg se formira generalni plasman svih takmičara.

U klasi motociklista, već je njih 12 odustalo, medju njima i SAGMAJSTEROV klupski takmičar, Madjar LAJOŠ HORVAT, koji nije mogao da se popne na jednu od ogromnih dina. Madjar DEŠI, takodje iz tima AUTONET je  na 108. mestu, Slovenac MARČIĆ se jedva dovukao do cilja i sada je 119 u generalnom a vlasnik tima Madjar iz Rumunije, EMANUEL DJENEŠ je odličan, zaizima 35. poziciju u ukupnom poretku.
Nažalost zabeležena su i prva angažovanja MEDICINSKOG HELIKOPTERA ( svako vozilo je snabdeveno sa prekidačem SOS, za poziv lekarima, koji se sme koristiti samo u velikoj opasnosti ), prevrtanja i havarije. Medju automobilistima su van stroja 4 vozila a takodje i 2 kvada i 1 kamion.

Učesnici 40. DAKAR RELIJA opet će se naći u sred nepreglednog peščanog masiva prepunog prevoja, rupa, mekanog peska, kojeg se svi najviše plaše jer prosto ukopa vozilo, u sred malih ali i baš ogromnih dina koje ne može svako da predje. Kada se pogleda levo desno, napred i nazad svuda je PESAK. Zbog problema sa navigacijom koje je imao SVAKI vozač bilo je dosta kašnjenja ali i onih kojima je sreća bila pratilac i koji su drugu etapu lakše savladali. U tom peščanom moru moraju se pronaći skrivene tačke kojih ima oko 50 na svakom specijalu….šta mislite da li je to teško. Svako ko stigne na cilj DAKARA, baš zbog svega navedenog, vrlo se uvažava i smatra posebnim.

Rezultati današnje etape biće poznati u našim večernjim satima. Motociklisti su startovali u 5.45 po lokalnom vremenu, naravno jedan po jedan, zajedno sa takmičarima sa kvadovima, u 8.11 je krenula klasa automobilista zajedno sa kategorijom SxS a tek u 9.59 krenuće  teška artliljerija ( po našem vremenu u 18 časova ) – zaista nestvarno jaki kamioni KAMAZ, IVEKO, TATRA, RENO, HINO itd. od oko DESET TONA  , 13000 kubika i oko 900 KS !!!

Galerija slika

Članci iz iste kategorije