40.Dakar reli 2018. – Pobede Leba sa „pežoom“ i mladog Van Beverena sa „jamahom“

9. јануар, 2018. #

Četvrta etapa 40.DAKAR RELIJA opet je bila teška i razočaravajuća za mnoge, medjutim za neke je bila perfektna i stimulativna za nastavak ovog zaista iscrpljućeg auto moto maratona.

Specijalni ispit od 330 km. opet po dinama i neopisivo opasnim i rizičnim putanjama , bio je pravi fijasko za do juče vodećeg u generalnom plasmanu motociklista, Britanca SEM SANDERLENDA, koji je stao još na samom početku…. za sada ne znamo šta je po sredi ali za SANDERLENDA je to kraj.
Bljesnuo je zato jedan od najmladjih i motociklista koji iza sebe ima samo DVA DAKAR RELIJA, 27. godišnji Francuz ADRIEN VAN BEVEREN, fabrički vozač „jamahe“. Pobedio je na specijalu i probio se na prvo mesto u generalnom. Na cilju je sasvim umoran ali sa velikim osmehom rekao:

„To je zaista posebno. Imao sam dobru borbu sa Baredom….bio sam veoma žedan, Rekao sam sebi da moram biti miran. Bio sam brži i od mog timskog druga Ksavijera Sultrea, srećan sam zbog ove pobede“.

U klasi motociklista opet je jurila odlična 32. godišnja Špankinja LAJA SANC, bila je na 25. mestu a isto se može reći i za Rumuna ( poreklom Madjara ) EMANUELA DJENEŠA, šefa tima u kojem je naš SAGMAJSTER. DJENEŠ je danas bio 29. Kada se pominje sjajna dama LAJA SANC red je zabeležiti i nešto o njenoj neustrašivoj  zemljakinji ROZI ROMERO FONT, koja ima 48.godina i na specijalu je bila 74….ti rezultati po ko zna koji put potvrdjuju da su žene u auto moto sportu fantastično uspešne ( sigurno znate šta je postigla kraljica relija  FrancuskinjaMIŠEL MUTON, sa 4 pobede na WRC relijima, kao i Švedjanka ENI SIL, učesnica DAKARA i jedina koja se motociklom „honda“popela na 5300 metara, na Mont Everestu  !)

GABOR SAGMAJSTER nažalost vozi sve sporije jer je i ovaj specijal bio pretežak za mnoge, čak i za najspremnije, mlade i jake takmičare. SAGMAJSTER je pri kraju specijala na 106.  mestu, Madjar DEŠI na 81. pa je u generalnom 93. a Slovenac MARČIĆ 83. tako da je u ukupnom plasmanu 102.

SAGMAJSTER je upravo završio specijal kao 112, sa zaostatkom za liderom 4.15.47 sata pa je u generalnom na 104. mestu, MARČIĆ je 112. u generalnom a DEŠI na 96. mestu ( imali su i penalizaciju ).

Ako se govori da je LAV car džungle, onda se komotno može reći da su „pežoi“ carevi peščanih dina …Današnji četvrti specijal doneo je TROSTRUKI TRIJUMF snažnim monstrumima sa oznakom LAVA.
SEBASTIEN LEB je briljirao, ispred timskih prijatelja KARLOSA SAJNCA i STEFANA PETERHANSELA.

Ova etapa je bila traumatična za brzog dasu iz Katara, za NASERA AL ATIJAHA. Morao je da stane dva puta pa je specijal okončao kao 11. sa 54.21 minut iz LEBA. Sada je četvrti u generalnom ali kasni skoro jedan sat. Već je objavljeno da je posle prevrtanjai povrede  odustao jedan od najiskusnijih, Španac NANI ROMA.

U klasi kvadova bio je najbrži Rus KARIJAKIN, ali samo 43 sekunde ispred Čileanca KASALEA, a momak iz Južne Amerike pametno dozira gas i čvrsto drži prvo mesto sa prednošću od 25.30 minuta.

Genaralni kod automobilista:

1. Peterhansel – „pežo“
2. Leb – „pežo“………….+ 6.55 minuta
3. Sajnc – „pežo“………+ 13.06
4. Al Atija – „tojota“………+ 58.48
Generalni kod motociklista:

1. Van Beveren -„jamaha“
2. Kintanila – „huskvarna“………..1.55 minuta

Generalni kod kvadova:

1. Kasale – „jamaha“
2. Karijakin – „jamaha“………+ 25.30 minuta

Galerija slika

Članci iz iste kategorije