40.Dakar reli 2018. – Medju motociklistima razlika 22 sekunde posle 4000 km.

14. јануар, 2018. #

DAKAR RELI je prepun neobičnih detalja, to je zaista maraton gde neka ustaljena pravila ne postoje i gde je boginja SREĆE važna, najvažnija i najbitnija za svakog učesnika. Ne vredi da ste najiskusniji, iz najbogatijeg i najboljeg tima, da imate najviše pehara i pobeda – ako vas je SREĆA napustila.

Dokaz za takvu konstataciju su i minule etape ovog jubilarnog maratona, 10. u Južnoj Americi i 40. od njegovog nastanka. SEBASTIEN LOEB je devetostruki prvak sveta u WRC serijama, vozio je sa puno uspeha na kružnim trkama u WTCC-u, bio rekorder na najčuvenijoj brdskoj trci u Americi, na PAJKS PIKU….. a pre neki dan je ostao zaglavljen u pesku 40. DAKARA.

NANI ROMA je jedan od legendi DAKARA. Učestvovao je na 21. DAKAR RELIJU, dva puta pobedio, vozio je na ovom izdanju maratona odlično pripremljen automobil a eto doživeo je i prevrtanje i još sa nezgodnom povredom koja ga je primorala na odustajanje.

MISTER DAKAR, 52. godišnji STEFAN PETERHANSEL bukvalno sve zna. On je 13 puta osvajao prvo mesto na DAKARA, vozeći najpre motocikle a posle automobile. Juče ga je jedan nevidljivi kamen u bari zaustavio na putu, skoro dva sata i skoro je sasvim  izvesno da PETERHANSEL neće ponoviti trijumh na cilju u Kordobi.

Na drugoj strani vage nalaze se vozači koje za sada SREĆA PRATI. Na vodećoj poziciji u generalnom plasmanu je ADRIEN VAN BEVEREN, momak koji ima samo 27 godina i kome je ovo TEK TREĆI DAKAR. Da li ima iskustvo kao PETERHANSEL, naravno da nema, medjutim, pun je snage i energije koju samo mladi ljudi imaju. Svakako da je reč o velikom talentu i vozaču koji može da potera svoju „jamahu“ van puteva i oko 180 km/h. …… to je baš teško razumeti. ADRIEN VAN BEVEREN je rodjen na severu Francuske. Na ovom DAKARU se sjajno bori sa odavno nevidjenom konkurencijom. Na današnjoj etapi je bio tek sedmi, ali, zadržao je lidersku poziciju i ima prednost od 22 sekunde…..Zamislite samo, posle 8 etapa i posle oko 4000 kilometara, razlika se meri u sekundama. Prati ga Argentinac KEVIN BENAVIDES, a treći je Austrijanac WALKNER. Prva šestorica su u 10 minuta…fantastična jurnjava i daj Bože da svi budu živi i zdravi na cilju. Današnju najdužu etapu dobio je Francuz MEO, ispred Amerikanca BRABECA. Pobednik jučerašnjeg specijala, Španac BAREDA BORT, danas je vozio sa povredjenim kolenom i bio je sedmi sa zaostatkom od 8.44 minuta.

Naš šampion GABOR SAGMAJSTER se junački drži. Stari VUK koji je ovoga puta dobio naziv LEGENDA DAKARA ( kao i svi koji su 10 puta bili na najvećem svetskom maratonu ) polako ali sigurno napreduje. Zadatak mu je da visoko podigne zastavu SRBIJE, na cilju u KORDOBI, 20. januara. Negde na početku drugog dela maratonskog osmog specijala drži 83. mesto. Nije loše za 46. godišnjeg šampiona moto krosa i za BIG MENA od 130 kilograma.

U klasi automobilista STEFAN PETERHANSEL je posle jučerašnjeg malera pritisnuo gas i pobedio na specijalnom ispitu ispred DEPREA i AL ATIJE. KARLOS SAJNC je naravno smireno, rutinski, vozio brzo ali bez rizikovanja . Bio je sedmi na specijalu a u generalnom je ubedljivo, ubedljivo prvi, sa prednožću od 1 sat i 6 minuta i zaista mu se smeši NOVA POBEDA na čuvenom maratonu. Neizvesno je samo ko će biti na podijumu, na drugom i trećem mestu…

Osma etapa je u toku, pa će konačni rezultati stići kasno….

POSLEDNJA VEST : Predstavnik SRBIJE na 40. DAKAR RELIJU, motociklista GABOR SAGMAJSTER je osmu etapu završio na 84. mestu a u generalnom je 88.
U čak četiri kategorije se mogu predvideti pobednici, jer je prednost vodećih velika. Najveću je ostvario Čileanac KASALE u klasi kvadova + 1.45.20 sata, potom Brazilac VARELA u klasi SxS, koji ima 1.34.31 sat plusa, zatim Španac KARLOS SAJNC koji je prvi sa 1.06.37 sati ispred drugog i najzad Rus NIKOLAEV, koji u klasi kamiona vodi sa  + 46.25 minuta. Jedino je za sada sve neizvesno u kategoriji motociklista. Sutra je na redu deveta etapa od 755 kilometara, sa specijalnim ispitom od 242 kilometra. Iz BOLIVIJE se ulazi u ARGENTINU.

Generalni u klasi motociklista posle 8 etapa:

1. Van Beveren – „jamaha“
2. K. Benavides – „honda“…………+ 22 sekunde !!!
3. Walkner – „ktm“……………..+ 6.34 minuta
4. Prajs – „ktm“……………..+ 7.35
5. Bareda Bort   – „honda“……………..+ 8.01
6. Meo – „ktm“……………….+ 9.56

Generalni u klasi automobila:

1. Sajnc – „pežo“
2. Al Atija – “ tojota“…..+ 1.06.37 sata
3. Peterhansel – „pežo“…..+ 1.13.42
4.  Ten Brinke – „tojota“….+ 1.23.00
5. De Vilier – „tojota“……….+ 1.37.09

Galerija slika

Članci iz iste kategorije