40. Dakar reli 2018. – Još samo dva dana mučenja…

18. јануар, 2018. #

Pravim mukama na 40. DAKAR RELIJU najzad se nazire kraj. Naime već sutrašnji cilj etape je u KORDOBI a poslednja 14. vodi oko tog grada u Argentini.

Danas je na još jednom užasnom specijalu od 523 km. najbolji bio NASER AL ATIJA sa „tojotom“. Kataranin je iza sebe ostavio PETERHANSELA i društvo i učvrstio se na trećem mestu u generalnom poretku. Lider elite, Španac KARLOS SAJNC je stigao kao 9. a na cilju je rekao:

„Iza nas je još jedan težak dan. Imali smo problema sa menjačem, ipak sve je u redu. Ostala su još samo dva dana…još dva dana“.

Popularni as sasvim sigurno jedva čeka ulazak u cilj. Podsetimo, ovo mu je 11. DAKAR RELI, čak 6 puta je morao da odustane a 2010. godine je pobedio na ovom maratonu, baš kao i nekada u WRC-u, gde je takodje dva puta slavio – dva puta je bio SVETSKI RELI ŠAMPION.

Cilju današnje etape bliži se i jedna zanimljiva i simpatična posada……… ne nije reč o damama već o braći blizancima TOMU i TIMU KORONELU. Oni toliko liče jedan na drugog da ih i njihovi najbliži veoma teško razlikuju a tek kakvu zabunu prave kod organizatora DAKARA. U svom bagiju nalaze se na začelju, na 37. mestu u generalnom i sa zaostakom od 57.34.39 sati, ali, to nema nikakve veze. U KORDOBI ( nadamo se da će stići ) svi će ih pozdraviti kao da su SVETSKI ŠAMPIONI.

Današnja maratonska etapa, od samo 523 kilometra, bila je prava pravcata „mrtva trka“ izmedju VILJAGRE i NIKOLAEVA. Smenjivali su se u vodjstvu, motori „iveka“ i „kamaza“ su propisno brundali, dizali se i na dva točka…. NIKOLAEV je u jednom momentu opet izgubio dosta vremena, ali, mučio se i usporio i VILJAGRA. U cilju specijala instrumenti su pokazali da je mladi Rus bio brži za JEDAN MINUT I OSAM SEKUNDI i da ja tako opet prvi u generalnom……ALI…nećete verovati za SAMO JEDNU SEKUNDU….pa to je kao na nekom brzincu WRC serije…izvanredno. Zamislite samo kako su uleteli u cilj, dva kamiona sa po 900KS.

Do kraja ovog izdanja DAKARA preostale su još dve etape. Sutrašnja od 929 km. i sa brzinskim ispitom od 369 kilometara i poslednja u subotu, 20. januara 2018, od 286 km. i samo 12o km specijala.

Iskreno se nadamo da će se na cilju u KORDOBI pojaviti i predstavnik SRBIJE, naš GABOR SAGMAJSTER.

Generalni plasman u klasi automobila:

1. Sajnc – „pežo“
2. Peterhansel – „pežo“……..+ 44.41 minut
3. Al Atija – „tojota“……………+ 1.05.55
4. Ten Brinke – „tojota“………+ 1.17.21
5. De Vilier – „tojota“…………..+ 1.26.31

Generalni plasman u klasi kamiona:

1. Nikolaev – „kamaz“
2. Viljagra – „iveko“………+ 1 sekund

Galerija slika

Članci iz iste kategorije