40.Dakar reli 2018. – Izjava iscrpljenog Gabora Sagmajstera

15. јануар, 2018. #
Dakaristi su prešli u Argentinu. Jednu noć manje proveli su u Boliviji, jer je zbog kiše bio poplavljen bivak u Tupizi. Nešto slično se desilo prošle godine u gradu Oruro. Sada su organizotori rešili da spreče zaglavljivanje vozila u blatu i smrzavanje takmičara i mehaničara u kampu, pa su ih onako premorene nakon osme teape, usmerili ka granici i Salti. Naš šampion GABOR SAGMAJSTER, je tom prilikom rekao:

-Jako je ludo. Kad smo krenuli iz La Paza pratila nas je kiša 300 kilometara tokom veznog sektora u kome ne jurimo. Promrzli smo došli na nenormalno težak specijalni ispit. Vozio sam 12 sati. Imao sam problema sa motorom, počeo je da trokira na 5.200 metara nadmorske visine. Ugasio se i dosta sam se mučio da ga startujem. Već sam mislio da ću morati da odustanem. Pa rekoh sebi, gde da odustanem na ovoj planini, ko zna kad će doći po mene da me pokupe. I uspem nekako da premostim taj problem i nastavim. Vozio sam na kraju u dinama po noći. Nekih desetak minuta, Zanimljivo iskustvo. Došao sam u bivak u Ujuni po mrklom mraku. Samo sam skinuo odeću i pao u krevet. Prvi put nisam pripremao „roud buk“ za naredni dan …..

…..U osmoj etapi ponovo nas je organizator stavio na velika iskušenja, vozili smo na ogromnim visinama, provalije oko nas. Poslednjih 200 kilometara nisam imao zadnju kočnicu. Ne samo ja, svi su skoro ostali bez zadnje kočnice. I kad konačno dođete u bivak, a tamo poplava. Samo vam kažu, menja se mesto kampa, odmah nastavljate za Argentinu. A mi mrtvi umorni. Sasvim je normalno da su otkazali devetu „specijalu“. Mnogo je opasan ovaj reli. Napravili su ga baš da pokažu kako izgleda jubilarno takmičenje. Baš sam iznenađen nekim stvarima. Recimo kad je maratonska etapa, nemamo pravo na asistenciju i pomoć mehaničara, jer smo u izolovanom kampu. Ranijih godina ta etapa obično nije bila preterano teška – istakao je GABOR SAGMAJSTER
Pregnoziraju se ekstremne vrućine u pustinjama oko Fjambale, Belena i Čilesita u Argentini. Dakle opuštanja nema. Da stvar bude teža, motocikliste očekuje još jedna maratonska etapa kad neće imati pravo na asistenciju mehaničara i inženjera. Obično je po reliju jedan takav dan, na ovom Dakaru su organizatori odlučili da pomere granice i dva puta stave na iskušenje takmičare.
Predrag Pedja Milinković – novinar RTS-a, Argentina 15.1.2018 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije