40.Dakar reli 2018. – Gospodin Karlos Sajnc prvi u generalnom

13. јануар, 2018. #

Ako u Španiji upitate ko je u svetu brzine najveći gospodin, skoro svi će odgovoriti da je to EL MATADOR. Zaista taj veoma iskusni gospodar mnogih relija i nekadašnji dvostruki WRC prvak sa „tojotom“, 55. godišnji KARLOS SAJNC pre svega pleni pojavom i manirima. Sigurno znate da je i njegov sin KARLOS SAJNC junior već zakoračio u svet formule jedan.

EL MATADOR je na današnjoj 7. etapi 40. DAKAR RELIJA bio najbrži i probio se na prvo mesto u generalnom plasmanu pošto je njegov timski kolega, 13 puta šampion DAKARA, Francuz STEFAN PETERHANSEL, udario u  poveći kamen i teško poremetio zadnji deo svog „pežoa“, polomio deo vešanja, amortizer i ko zna šta još. Ipak, imao je sreće jer ga je video klupski drug SIRIL DEPRE, koji je izgubio svaku nadu za dobar plasman, pa je stao i dao mu  svoje delove. PETERHANSEL je nastavio, stigao je do cilja ali sa baš ogromnim kašnjenjem. Za sada je na 20. mestu sa 1 sat i 47 minuta zaostatka..U generalnom poretku iza SAJNCA je NASER AL ATIJA uz minus od 1.11.29 sat.

U klasi motocikala i dalje besni pravi rat medju vrhunskim vozačima na dva točka. Specijal je dobio 34. godišnji Španac JOAN BAREDA BORT, sa „hondom“, medjutim, jedva je sišao sa motora, tačnije rečeno pomogli su mu da sidje i odveli ga odmah kod lekara jer je JOAN doživeo težak pad negde oko 300. kilometra i tom prilikom je kako je sam rekao, verovatno polomio koleno, koje mu je „ispalo“. Šteta za tako upornog i kvalitetnog vozača. Iza njega su na specijalu bili VAN BEVEREN, KEVIN BENAVIDES i TOBI PRAJS.

Naš GABOR SAGMAJSTER, kao što smo i najavili, dodao je gas i sasvim je izvesno da njegovoj korpulenciji i godinama više odgovara trvrdja pogloda nego mekani pesak.  Prema trenutnim podacima ovu etapu je završio na 89. mestu a u generalnom je 92. sa zaostatkom za vodećim u klasi 27.04.36 sata, uz 8 sati penala.

Sedma etapa još nije završena a nove rezultate i podatke ćemo objaviti. Sutra je 8. etapa sa najdužim SPECIJALOM od čak 498 kilometara !!!! Ko i to preživi pričaće.

Generalni poredak u klasi automobila:

1. Karlos Sajnc – „pežo“
2. Naser Al Atija – „tojota“………+ 1.11.29 sati
3. Stefan Peterhansel – „pežo“……+ 1.20.46
4. Žiniel De Vilier – „tojota“ ……. + 1.20.54

Generalni poredak u klasi motociklista:

1. Van Beveren – „jamaha“
2. K.Benavides – „honda“………+ 3.14 minuta
3. Bareda Bort – „honda“……….+ 4.45
4. Walkner – „ktm“……………+ 8.18
5. Prajs – „ktm“……………..+ 13.34

Galerija slika

Članci iz iste kategorije