40.Dakar reli 2018. – Fijasko moto favorita i nova pobeda Peterhansela

16. јануар, 2018. #

Etapa broj 10, na 40. DAKAR RELIJU donela je u klasi motociklista baš velike i potpuno neočekivane promene pa je generalni plasman pretrpeo drastične izmene.

Već na samom početku specijalnog brzinskog ispita od 373 km. veoma težak pad doživeo je do juče vodeći i hvaljeni Francuz, 27. godišnji ADRIEN VAN BEVEREN, fabrički vozač „jamahe“. Medicinskim helikopterom je prebačen u bolnicu a polomio je ključnu kost i povredio grudni  koš i kičmu. Želimo mu što bolji oporavak.

Novi fijasko za favorite desio se sa vozačima „honde“. Argentinac KEVIN BENAVIDES i Španac JOAN BAREDA BORT, su pogrešili u navigaciji, zalutali i izgubili previše vremena. Do juče su za liderom VAN BEVERENOM zaostajali samo 22 sekunde, odnosno 8 minuta a sada obojica kasne oko 40 minuta za vodećim, u ukupnom poretku.. Loš dan je imao i favorizovani Australijanac TOBI PRAJS. Za sada je na tek 19. mestu sa 49 minuta kašnjenja za liderom.

Taj vodeći je 32. godišnji Austrijanac MATIJAS WALKNER, sa motorom „ktm“. Danas je takodje mnogo kasnio, preko JEDAN SAT, jučerašnji pobednik na specijalu, Francuz MEO, sa motociklom „ktm“, stigao je tek 26.

Deseta etapa je bila najbolja za sjajnu damu, Špankinju LAJU SANC, koja je specijal završila kao 11.

WALKNER je brzinski deo završio posle 4.52.26 sata tako da još nema rezultata za našeg GABORA SAGMAJSTERA, koji obično stiže sa više od dva sata kašnjenja. Negde ne polovini specijala bio je na 88. mestu. Njegov timski kolega Madjar DEŠI se ubrzao pa je trenutno na 48. poziciji a Slovenac SIMON MARČIĆ drži za sada 50. mesto.

U kategoriji automobila vidjena je prava jurnjava i borba izmedju PETERHANSELA sa „pežoom“ i AL ATIJE sa „tojotom“. Francuz je dobio specijal a as iz Katara je tek pred ciljem izgubio drugo mesto i specijal završio kao 10. i tako  izgubio drugo mesto u generalnom. DE VILIER je sa „tojotom“ bio dobar i okončao je specijal kao drugi a lider u generalnom Španac KARLOS SAJNC je na specijalu  danas bio treći, sa kašnjenjem za PETERHANSELOM od 13.07 minuta. Obzirom da do cilja DAKAR RELIJA preostaju još samo 4 etape bilo bi logično da „EL MATADOR“ pobedi na 40. DAKAR RELIJU.

Sledi 11. etapa, BELEN – ČILEČITO, dugačka 484 km. sa specijalnim ispitom od 280 km.

NAJNOVIJE VESTI : Prema poslednjim informacijama, GABOR SAGMAJSTER je završio i 10. etapu i plasirao se na 78. mesto. U generalnom poretku je takodje 78.
U klasi kamiona, Rus NIKOLAEV sa „kamazom“ i dalje vodi u generalnom, medjutim danas je na specijalu izgubio 22 minuta, tako da sada ima prednost u odnosu na Argentinca VILJAGRU, sa „ivekom“,  24.44 minuta….

Generalni poredak u klasi motocikala :

1. Walkner – „ktm“
2. Bareda Bort – „honda“………+ 39.42
3. K.Benavides – „honda“………….+ 41.23

Generalni  u klasi automobila:

1. Sajnc – „pežo“
2. Peterhansel …….“pežo“….50.35
3. Al Atija – „tojota“……….+ 1.12.46

Galerija slika

Članci iz iste kategorije