WRC 2018 – Repriza duela posebnih, Loeba i Ožiea

23. децембар, 2017. #

Ljubitelje relija već na početku naredne sezone očekuju sjajna takmičenja majstora volana a mnogi će većim uzbudjenjem pratiti takmičenja u MEKSIKU, na KORZICI i u ŠPANIJI…razlog je više nego izvanredan…. biće to novi duel dvojice perfektnih i posebnih, LOEBA i OŽIEA.

Ovih dana je objavljeno da će se legendarni Francuz, 44. godišnji SEBASTIEN LOEB ( 26.2.1974 ), devetostruki prvak sveta naći u timu SITROENA na tri pomenuta relija sa „sitroenom DS3 WRC“. SITROEN će se ove godine predstaviti sa KRIS MIKOM, koji bi trebalo da vozi sve relije kao i sa KREG BRINOM koji će biti na 10 relija, 3 runde su odredjene za LOEBA a za SITROEN će voziti i EL KASIMI, od koga se realno ne mogu očekivati dobri plasmani.

SEBASTIEN LOEB u februaru puni 44 godine, dugo nije bio na nekom reli takmičenju, poslednji put na RELIJU MONTE KARLO 2015. godine ( tada je pobedio OŽIE a LOEB je bio osmi ). U medjuvremenu se odlično predstavio na kružnim auto trkama u seriji WTCC i na DAKAR RELIJU , na kojem će voziti i kroz desetak dana u timu PEŽOA.

Već je objavljeno da će 34. godišnji Francuz SEBASTIEN OŽIE, petostruki prvak sveta opet biti u timu M-SPORT za volanom „ford fieste WRC“ a JUČE JE FIA SAOPŠTILA DA ĆE SE 4 PROIZVODJAČA BORITI ZA TITULU U 2018. GODINI, odnosno da će FORD povećati nivo tehničke podrške M-SPORTU.
Prilika je i da vas podsetimo na rivalstvo  dvojice „RELI VLADARA“, LOEBA i OŽIEA, u poslednjih 14 godina.

LOEB je skoro 10 godina stariji, prvu titulu ŠAMPIONA SVETA je osvojio još 2004. godine, sa „sitroenom C4“ ( godinu pre toga smo ga gledali na Turskom reliju, kada nam je rekao da je zbog kvara motora odustao a bio je u timu sa KARLOSOM SAJNCOM i KOLINOM MEK REOM ). Od 2004. pa zaključno sa 2012. godinom osvojio je DEVET TITULA RELI ŠAMPIONA SVETA. Pobedio je na 78 relija, 116 puta se popeo na postolje i zabeležio čak 909 pobede na brzinskim ispitima!!!!

SEBASTIEN OŽIE je 2008. godine postao juniorski WRC šampion sa „sitroenom C2“ i mnogima je tada bilo jasno da se pojavio novi as….budući ŠAMPION SVETA. Od tada pa do danas popularnu SEB je osvojio PET TITULA RELI PRVAKA SVETA, bio je 65 puta na podijumu, 40 puta je pobedio a 501 put je bio najbrži na specijalnim ispitima.

OŽIE se puno puta  nadmetao sa svojim starijim zemljakom i timskim rivalom SEBASTIENOM LOEBOM …i nekoliko puta je uspevao da ga nadvisi. Prvi put mu je to pošlo za rukom daleke 2009. godine kada je sa „sitroenom C4“ zabeležio svoju prvu pobedu na jednom brzinskom ispitu i osvojio svoj prvi podijum. Bilo je to na veoma teškom makadamskom AKROPOLIS RELIJU…. Tada je ubedljivo pobedio MIKO HIRVONEN, OŽIE  je bio drugi a LOEB je doživeo incident i odustao je. LOEB je naravno te sezone bio ŠAMPION ali su mnogi shvatili da će tada 26. godišnji OŽIE povremeni nastaviti da prestiže LOEBA i da će doći do baš velikog rivalstva. U sezoni 2010. OŽIE je bio ispred LOEBA na Zelandu, u Portugalu, Finskoj i Japanu a u šampionatu 2011. čak je pet puta bio bolji od starijeg kolege, u Portugalu, Jordanu, Akropolisu, Nemačkoj i Francuskoj.

Povratak SEBASTIENA LOEBA u seriju WRC je nešto izvanredno za milione poklonika relija. Rekli bismo da će predstojeća sezona biti posebno konkurentna, mnogo teža od sezona kada je LOEB pobedjivao a takodje i mnogo zahtevnija od perioda kada je OŽIE vladao sa „volkswagen polom R WRC“. Po nama prednost je na strani SEBASTIENA OŽIEA, on je u pravom zamahu, potpuno se uklopio u tim M-SPORTA, MALKOLMA VILSONA i potpuno je sigurno da će se RELI MEKSIKO, RELI KORZIKA i RELI ŠPANIJA pratiti sa nezabeleženom pažnjom.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije