Istraživanje GOODYEAR – Srbe interesuje nova tehnologija u automobilima

20. децембар, 2017. #
Da nauka i tehnologija menjaju naš život prebrzo smatra čak 91% ispitanika iz Srbije, ali ipak novu tehnologiju u automobilima smatra korisnom čak 70% njih, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Goodyear.​
Istraživanje mišljenja vozača o autonomnim vozilima kompanija Goodyear sprovela je u saradnji sa LSE (London School of Economics and Political Science) koristeći kombinaciju socioloških alatki: fokus-grupa u 4 evropske zemlje i onlajn anketa u 11 zemalja Evrope sa oko 12.000 ispitanika u sklopu platforme ThinkGood Mobility.
Čak 91% ispitanika iz Srbije zastupa stav da tehnološke inovacije prebrzo menjaju život, što je Srbe pozicioniralo na prvo mesto, dok su na drugom mestu Španci sa 79% potvrdnih odgovora, a na trećem Česi sa 77% potvrdnih odgovora. Isto tako, Srbe brine šta će doneti razvoj tehnologije i kuda razvoj ide – čak 49% ispitanika iz Srbije je zabrinuto povodom razvoja tehnologije, vrlo sličnog mišljenja su opet Česi i Španci.
Međutim, iako su zabrinuti povodom brzih promena koje donosi tehnološki razvoj, Srbi pokazuju interesovanje za nove tehnologije. Samo 5% ispitanih Srba je odgovorilo da ih ne interesuju nove tehnologije, po čemu su pokazali najveću zainteresovanost za nove tehnologije u poređenju sa ostalim EU državama – više nego, na primer, Španci i Italijani, koji su se pokazali kao drugi, odnosno treći najviše zainteresovani za nove tehnologije.
Zanimljivo je bilo saznati da se Srbima najviše sviđa upotreba nove tehnologije u automobilima. Srbi su na prvom mestu budući da čak 70% ispitanika iz Srbije ima pozitivan osećaj prema novoj tehnologiji u automobilu, dok su na drugom mestu Italijani sa 68% pozitivnih odgovora, a na trećem ispitanici iz Španije sa 64% pozitivnih odgovora. Na osnovu ovoga ne iznenađuje što su Srbi najviše zainteresovani za to kako njihov auto funkcioniše – čak 66% Srba kaže da bi voleli da znaju o tehnologiji i načinu na koji njihov auto radi.
Sudeći prema rezultatima istraživanjima, izgleda da se Srbiji najviše raduju brzom tehnološku napretku u automobilskoj industriji.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije