WRC 2017, Reli Australija – Tijeri Nujvil na pragu pobede poslednjeg relija sezone

18. новембар, 2017. #

Još samo 4 brzinska ispita nas dele od kraja RELIJA AUSTRALIJA i kraja jednog zaista izvanrednog RELI ŠAMPIONATA SVETA 2017. Mnogi su primetili da je već minula sezona bila najneizvesnija i najkonkurentnija u istoriji ovog maksimalno uzbudljivog i najopasnijeg sporta na svetu. Dok formula jedan postaje na momente nezanimljiva pored WRC serije jedino nam još majstori motora,  MOTO GP-a mame uzdahe i prikazuju izuzetne poteze i pri brzinama na dva točka od 350 km/h.

U ovogodišnjem RELI ŠAMPIONATU SVETA, čak SEDMORICA VOZAČA su ostvarili pobede ( OŽIE, NUJVIL, MIK, TANAK, LATVALA, LAPI i EVANS ). Svetski prvak, Francuz SEBASTIEN OŽIE je zabeležio dve pobede ali je bio najkonstantniji pa je u bodovima prestigao odličnog Belgijanca TIJERI NUJVILA, koji će na kraju sezone najverovatnije imati četiri pobede, jer će IZGLEDA biti najbolji i na ovom završnom reliju u Australiji. Ne pamti se takodje da je jedan mladi vozač i debitant, Finac ESAPEKA LAPI ( 26 godina ), pobedio na jednom WRC  reliju ( reli Finska ) i da je ove sezone čak 16 puta bio najbrži reli vozač sveta, na 16 brzinskih ispita !!!

Nova sezona će sasvim izvesno biti veoma privlačna za milione reli fanova…došlo je do nekih transfera a očekuju se i novi. Konkurencija će opet biti izuzetno jaka a majstori relija će opet sa punim gasom voziti svoje  lagane „reli turbo aždaje“ od 1200 kg i 380 KS !! Svi oni koji su imali zadovoljstvo da neki od WRC relija prate „u živo“ mogu potvrditi o kakvim brzinama i  vozačkim bravurama je reč. Već smo pisali o pokušaju nama poznatih majstora relija iz Bugarske, Turske, pa i Slovenije, da se ogledaju u elitnoj konkurenciji i njihovom saznanju da nemaju baš nimalo šansi i za plasman medju prvih 15.

Zbog velike vremenske razlike sa Australijom ( Beograd ima minus 11 sati sa Melburnom ) ime pobednika poslednjeg ovogodišnjeg relija u Australiji znaće se oko 3 ujtru u nedelju, po našem vremenu. To će verovatno biti Belgijanac TIJERI NUJVIL u „hjundaiu i20 Coupe WRC“. Reli u Austarliji, koji se vozi na nezgodnim makadamskim stazama, bio je težak za mnoge i više asova je prilično oštetilo svoje automobile, medju njima i MIKELSEN, do juče vodeći, pa posle Ožie, Mik i drugi. U nedelju rano ujtru ili u 13,18 časova po lokalnom  australijskom vremenu je zakazan 21. ispit „power stage“ od 6.44 km.

Plasman posle 16 ispita:

1. Nujvil – „hjundai“
2. Latvala – „tojota“………+ 20.1 sek.
3. Tanak – „ford“……………+ 40.6
4. Brin – „sitroen“………..+ 1.05.2 min.
5. Padon – „hjundai“………..+ 1.21.1
6. Ožie – „ford“ ………………+ 1.48.2

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije