Najbrži serijski automobil na svetu – „Kenigseg agera RS“

6. новембар, 2017. #

Nakon što je oduvao „širona“ na 0-400-0 ispitu, „kenigseg agera RS“ je postavila još jedan rekord, koji je takođe držao jedan „bugati“.

Ovog puta reč je o još značajnijem uspehu. „Agera RS“ je na zatvorenoj deonici auto-puta u Nevadi dostigla brzinu od 447,2 km/h!! Na taj način švedski „junak“ je prestigao „bugati vejrona“ za čak 16 km/h i postao najbrži serijski automobil na svetu.

 

Inače, „agera RS“ je išla i brže od ovog rezultata – i to 457 km/h. Međutim, kako se za brzinske rekorde uzima srednja vrednost uzastopnih vožnji na istom pravcu u dva različita smera, memorisana je brzina od „samo“ 447km/h.

Ovaj hiperautomobil iza vozača ima 5,0-litarski V8 biturbo motor koji razvija 1360 konjskih snaga (tačno jedan megavat snage!) uz čak 1371 Nm obrtnog momenta. Pored ovih karakteristika treba dodati i masu automobila od 1.295 kilograma, što je za više od pola tona menje od „vejrona“.

Koliko će potrajati nov rekord veliko je pitanje, jer je nedavno na SEMA sajmu u Las Vegasu američki proizvođač „Henesi“ (Hennesey) predstavio novi „venom F5“ najavivši da on može da ide do preko 300 milja na sat (483 km/h). Teksaška kompanija je zapretla da će ovim modelom napasti i 0-400-0 rekord.

Galerija slika

Članci iz iste kategorije