8.Rally Show Santa Domenica 2017. – Voze i relisti Srbije

23. новембар, 2017. #

 

 

 

 

Na startu čak 135 posada, prvi put shakedown u subotu ( 25.11.2017 ), a u nedjelju pet vožnji, na startu i nekadašnji hrvatski prvaci i asovi Radalj, Rafaj, Jurjević i Francetić, uz domaćina i jednog od inicijatora Lončarića, učestvuju i posade iz Srbije

 

SVETA NEDELJA – Auto karting klub Sveta Nedelja, uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta Timing, učinio je sve da dan uoči sad već tradicionalne  prestižne međunarodne oktanske manifestacije pod imenom „Rally Show Santa Domenica“, osme po redu, bude spremno. Jedinstvena je ovo manifestacija u Hrvatskoj, koju već godinama pohode  poznata imena autosporta, ali i neka nova imena mladih zaljubljenika u brzine koji su upravo ovo „događanje“ odabrali za svoj ulazak u svijet kraljice autosporta, ponekad s nešto slabijim, ali ne i manje atraktivnim automobilima.

Usprkos ograničenju broja prijava, organizator je iznimno odlučio pustiti na start rekordnih 135 posada. Atraktivnost i jednostavnost očiti su mamac sudionicima, a publika će imat mogućnost uživanja u trodnevnom programu već od petka navečer. Uz sve njih još desetak predvozača među kojima i  Talijan Loris Rosatti u Ape proto trokolici što juri i 145 km/sat.

Lista prijava i više je nego impozantna. Stižu vozači i suvozači iz sedam zemalja:Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Italije, Austrije, srbije i Švedske. Čak 11 vrhunskih R5 automobila i tri ništa manje konkurentna WRC-a. Pobjedu žele mnogi, a po onu, prošle godine ispuštenu tek za devet desetinki sekunde kao izraziti favorit stiže Mađar Peter Ranga u Škoda Fabia R5 sa suvozačem Tamasom Szöke. U identičnom automobilu  iz Austrije stiže Andreas Aigner uz suvozača Slovenca Gašpera Podbregara, pa hrvatski prvak Krizstian Hideg  sa Istvanom Kerekom u još jednoj Fabiji. Među „odlikaše“ R5 klasifikacije dva su domaća aduta Ivan Kodrić  s Tvrtkom Purićem u Škoda Fiabia R5 i nekadašnji europski brdski prvak Tomislav Muhvić s Hrvojem Šepićem, prvi put u „Peugeotu 208 T16 R5“.   Na startu i nekoliko zanimljivih domaćih rally imena prošlih desetljeća, asova i prvaka: Boris Radalj-Deda, Darko Rafaj, Davor Jurjević, Goran Francetić,… Naravno, neizostavno je sudjelovanje još jednog – Nenada Lončarića, koji ne propušta nastup, a znan je i kao jedan od inicijatora pokretanja ove manifestacije.

Na listi prijava nekoliko je  srpskih automobilista. Dvije će posade zamjeniti uloge vozač-suvozač, što im dozvoljava pravilo, a  to su Vladica Rabrenović (Švedska) s Aleksandrom Dučićem u Ranault Clio Sport (klasa pro sport) i Branislav Pijević-Staniša Lazarac (Škoda Felicia, sprint), dok će Branko Dukić-Robert Grdović (Hrvatska) (Peugeot 106 XSI, sprint) voziti samo u toj kombinaciji.

Vozila svih vrsta i kategorija, svih klasifikacija razvrstat će se u četiri klase: no limit +2001 ccm,, pro sport -2000 ccm, RWD i sprint -1400 ccm. Posebno se nagrađuje šest Trophy kategorija: juniori, suvozačice, posade u N4/R4 automobilima, posade u Lada automobilima, RWD, te veterani iznad 50 godina. Ipak, među sudionicima, nakon četiri uzastopne pobjede neće biti Austrijanca Beppa Harracha.

Sveta Nedelja, gradić nadomak Samobora, oktanski je centar svijeta ovog vikenda. Već od petka 24.studenog „partyjem“ u velikom šatoru Servisnog parka na šoderici Savršćaka od 21 sat uz nastup mlade grupe „Nibra“ kreće trodnevni show program. U subotu najveća ovogodišnja  novost – „shakedown“ – službeni trening od 14,30 sati  uz jezero Orešje, a tri sata kasnije na središnjem svetonedeljskom Trgu Ante Starčevića „Utrka prije utrke“ s posebnim „pilama“. Najveća imena ovogodišnje Santa Domenice očekuje „Husquarna Rider Challenge. Slijedi u 18,30 sati ceremonijalni start, a bitka za ciljno postolje kreće u nedjelju 26.studenog  od 8,05 sati. Vozi se pet makadamskih  brzinaca identičnom rutom, dva „lijeva“ i tri „desna“  smjera vožnje.

Od 17,30 sati proglašenje je najuspješnijih spektakularne show završnice ovogodišnje hrvatske automobilističke sezone.

M.Krpan


 

 

 

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije