WRC 2017. – Wales rally – Ožie osvojio i petu titulu !!!

29. октобар, 2017. #

„Ne znam šta da kažem, bila je ovo teška godina. Hvala celom timu M SPORTA, hvala i MALKOLMU VILSONU“…

Tim rečima, vrlo uzbudjeni SEBASTIEN OŽIE se obratio novinarima po zavšetku RELIJA VELS. Osvojio je i petu titulu reli šampiona sveta a i njegov tim M SPORT je prvak sveta u ekipnoj konkurenciji. Teško je rečima objasniti takav uspeh i koliko kockica valja uklopiti da bi se dobio pobednički mozaik. Svi se slažu da je ova sezona možda najteža i najkonkurentnija u istoriji RELI ŠAMPIONATA SVETA.

Radovao se kompletan M SPORT tim a ništa manje i zaista perfektni 29. godišnji ELVIN EVANS koji je pobedio na svom terenu i to prvi put u karijeri ( učestvovao na 62 WRC takmičenja, ima 5 podijuma i 29 pobeda na brzinskim ispitima ). Pa da li ima veće sreće za jednog mladog reli vozača..da PRVI PUT  bude bolji na jednom reliju od svih velikana pa čak i od neverovatnog SEBASTIENA OŽIEA. Ako se malo bolje pogledaju rezultati i vremenski zaostaci vidi se da je EVANS sa „ford fiestom“ slavio sa čak 37.3 sekunde ispred NUJVILA, u „hjundaiu“ i 45.2 sekunde ispred OŽIEA, u „ford fiesti“. Veoma je zadovoljan i ANDREAS MIKELSEN, sa „hjundaiem“ koji je za „treptaj oka“ ( pet desetinki ) bio bolji od  rivala iz TOJOTE, odličnog JARI MATI LATVALE…

U VELSU je bilo propisno teško…klizavi zemljani putevi prepuni šljunka, rupe, prevoji, pa čak i kiša i magla. Retko ko je za pobednika proglašavao ELFINA EVANSA, ali eto, njegova potpuno zaslužena pobeda je nova potvrda briljantnog rivalstva u ovom šampionatu gde su pobedjivali OŽIE, NUJVIL, TANAK, LATVALA, MIK, mladi LAPI i eto sada ELFIN EVANS. Do kraja šamponata preostao je još jedan reli, u AUSTRALIJI..a uskoro će se znati sastav timova za narednu sezonu. RELI VELSA je doneo puno radosti EVANSU i OŽIEU ali kao što to obično biva nekima i  malerozne vožnje i oštećenja automobila, srećom bez većih povreda. Sretno je prošao AL RAJHI koji je doživeo spektakularno prevrtanje a propisno je svoju „tojotu“ demolirao veteran JUHO HANINEN.

Konačni rezultati RELIJA VELS:

1. EVANS – „ford“
2. NUJVIL – „hjundai“………..+ 37.3 sek.
3. OŽIE – „ford“……………+ 45.2
4. MIKELSEN – „hjundai“………+ 49.8
5. LATVALA – „tojota“………+ 50.3
6. TANAK – „ford“……………+ 1.02.3 min.
7. MIK – „sitroen“……….+ 1.20.5
8. PADON – „hjundai“…………+ 2.16.3
9. LAPI – „tojota“…………..+ 2.46.5
10. SORDO – „hjundai“ ………+ 3.50.5

 

 

 

Galerija slika

Članci iz iste kategorije