WRC 2017, Rally Catalunya – Sjajni Kris Mik mudro čuva vrh

7. октобар, 2017. #

Proteklih 13 brzinskih ispita, od ukupno 19, na RELIJU KATALUNJA u Španiji, doneli su perfektnu konkurenciju medju elitnim vozačima, onakvu kakva i priliči vozačima koji su bez premca istinski virtuozi volana.

Britanac iz Severne Irske, već veteran, 38. godišnji KRIS MIK, u „sitroenu C3 WRC“ kao da je postao drugi čovek. Za sada vozi praktično bez greške, smanjio je rizične ulaske u krivine i poradio na ličnoj koncentraciji pa posle 13 ispita potpuno zasluženo zauzima vodeću poziciju u generalnom poretku sa 13 sekundi prednosti ispred svetskog prvaka, 34. godišnjeg Francuza SEBASTIENA OŽIEA, u „ford fiesti WRC“. Na trećoj poziciji je takodje izvrsni Estonac, 30.godišnji OT TANAK, sa „ford fiestom WRC“.

SEBASTIEN OŽIE je dobio 4 ispita, na 3 je bio najbrži KRIS MIK, 2 puta je na brzincima pobedio 36. godišnji JUHO HANINEN dok su po jednom slavili LATVALA, NUJVIL, TANAK i MIKELSEN.

Ispit broj 12 je bio poguban za DANI SORDA i ANDREASA MIKELSENA. Obojica su na tom brzincu stali posle oštećenja svojih automobila ( „hjundai 120 Coupe WRC ) , verovatno zbog udarca u kamenje prilikom sečenja krivina.

OŽIE je izjavio da ne može brže i da se nada osvajanju drugog mesta u borbi sa TANAKOM, koji zaostaje samo 1.5 sekunde. MIK je rekao da je sve dobro i da se koncentracija mora održati. Najmljadji medju zvazdama, 24. godišnji Finac ESAPEKA LAPI, koji ove sezone debituje u elitnoj klasi hladna je kao led a u sebi sasvim sigurno presrećan. Posle 13 ispita je na RELIJU KATALUNJA na 6. mestu, sa „tojotom jaris WRC“. Ni u snu se nije nadao da će u pionirskoj WRC 1 sezoni pobediti na jednom reliju ( U FINSKOJ ) i da će čak na 16 ovogodišnjih brzinaca BITI NAJBRŽI NA SVETU….zaista neverovatno. Na relijima je novac najbitniji, medjutim, u slučaju ESAPEKE LAPIJA na prvom mestu su znanje i talenat. A šta reći za šeika AL KASIMIJA koji ne zna šta znači finansijski problem. On očito voli reli ali o njegovom trenutnom kvalitetu najbolje govore njegovi plasmani. Učestvovao je na puno relija a na ovom RELIJU KATALUNJA, vozi vrhunskog „sitroena C3 WRC“, istog kao i KRIS MIK i STEFAN LEFEVR a zauzima tek18. poziciju, sa zaostatkom 12.01.5 za liderom.

Sutrašnji finalni dan donosi zaista neizvesnu borbu na 6 preostalih ispita na asfaltu. Za sport bi bilo lepo da trijumnf ostvari KRIS MIK. SEBASTIEN OŽIE će sasvim izvesno biti na podijumu i tako najaviti osvajanje nove, PETE TITULE RELI PRVAKA SVETA.

1. KRIS MIK – „sitroen C3 WRC“
2. SEBASTIEN OŽIE – „ford fiesta WRC“….. + 13.0 sec.
3. OT TANAK – „ford fiesta WRC“………+ 14.5
4. JUHO HANINEN – „tojota jaris WRC“………+ 34.0
5. TIERI NUJVIL – „hjundai i20 Coupe WRC“…..+ 53.2
6. MADS OSTBERG – „ford fiesta WRC“……….+ 1.19.8 min.
7. ESAPEKA LAPI – „tojota jaris WRC“ …………+ 1.22.1
8. STEFAN LEFEVR – „sitroen C3 WRC“………+ 2.00.7
9. ELFIN EVANS – „ford fiesta WRC“………..+ 3.05.1
10. ERIK KAMILI – „ford fiesta WRC“………… + 5.40.8

Galerija slika

Članci iz iste kategorije