Novi Nisan X Trail 2,0 dci tekna 4wd cvt – Od Beograda do Beča i zapanjujućeg Kolmara

30. октобар, 2017. #

Tačno 3012 km. smo ovih dana prevalili NISANOM X TRAIL 2,0 DCI TEKNA 4 WD CVT. Cilj nam je bio gradić KOLMAR, ispod STRAZBURA, dakle u srednjem i istočnom delu Francuske.
Ako se pitate zašto baš KOLMAR i zašto baš toliko daleko od Beograda… čak 145o km. onda odgovor možete pronaći u internet fotografijama tog mesta koje podseća na nešto nestvarno, na neku bajku ili priču o snovima, okupanu suncem cvećem, starim i doteranim zgradama, parkovima, katedralama i prostranim lavirintom pešačkih zona…

Od Beograda pa do Beča, gde smo imali odmor sa noćenjem, pa onda do KOLMARA, naš NISAN X TRAIL od 177 KS, ponašao se moćno i gospodski.. to je krosover koji je snabdeven najsavremenijim detaljima i automobil koji vam pruža fantastičnu udobnost. Poseduje pokretni stakleni krov, senzore sa svih strana,  prednju i zadnju kameru. Snabdeven je uredjajem za samostalno parkiranje na paralelnim parking mestima, ima šmekerski bež enterijer i prtljažnik od čak 550 litara, sa mogućnošću povećanja na 1982 litra. Vozačko sedište se može pomerati gore i dole, naravno i naslon a za duža putovanja ( kao naša ) baš odgovara „masaža“ ledja i grejanje sedalnog dela. Sve u svemu perfektno za krstarenje dugim stazama.

NISAN X TRAIL ima čak 1720 kg., automatski menjač ( a i manuelni  ) , izbor pogona na dva ili četiri točka, takodje i automatsko podešavanje tog pogona. Naravno nije startan kao neki pero laki mališan ali njegova snaga ga može poterati i do čak 210 km/h.
To smo isprobali na auto putu u Nemačkoj gde nema ograničenja i gde skoro svi  voze oko 160 na sat. Pri takvom pritiskanju pedale gasa NISAN X TRAIL je pokazivao potrošnju od 10,1 litar na 100 km. ali prilikom smanjenja brzine na oko 100 km/h, taj isti NISAN X TRAIL je trošio samo 8 litara dizela! Mnogi od vas su imali priliku da voze prostranim inostranim  auto putevima i sigurno znaju da na takvim auto stradama važe neka druga pravila, posebno kada se menja kolovozna traka ili isključuje sa puta.

U Nemačkoj smo imali priliku da se nadjemo pored velikog broja ogromnih i moćnih kamiona a njihovi šoferi, svesni svoje superiornosti u težini vozila,  nisu baš disciplinovani. Udesi na nemačkim auto putevima i nisu  retki, što opet dokazuje da je VELIKA BRZINA skopčana sa velikim rizicima.

NISAN X TRAIL nam je zaista prijao i put do KOLMARA učinio lakšim i lepšim a mi smo ga na kraju uveli i u sam centar tog božanstvenog, umetničkog, bajkovitog i posebno dekorisanog gradića sa centralnim delom koji nosi naziv MALA VENECIJA.

Ne sumnjamo da su mnogi videli RIM, BEČ, BUDIMPEŠTU, PARIZ i druge metropole…ali, KOLMAR je nešto posobno i osobito..on je mali ali NAJSLADJI, verujte ne preterujemo.

Stare nemačke zgrade, kanali, mostići, parkovi, klupe za turiste, velika površina pešačke zone, stotine radnjica, sjajnih knjižara, firmiranih prodavnica, restorani, male i velike pekare sa kroasanima i hlebom koji mami, bistroi i veliki, baš veliki broj radnji sa fantastičnim izborom vina, sira … i specijalizovanih za neverovatne kolače i kreature od ČOKOLADE. KOLMAR ima i prodavnice za mališane, za konfekciju i igračke kakve nikada niste videli, poseduje butike samo za ženske tašne, radnju gde se nudi sve moguće i nemoguće za pripremanje čaja sa blještavim čajnicima, šoljicama i nekim ekstra modernim aparatima za pripremanje tog napitka. Prodavnice suvenira su bukvalno krcate, sa hiljadu različitih magneta sa motivima KOLMARA, preko figurica koje dostižu i cene od preko 300 eura, pa do poznatih veštica i tikvi.

Ako volite knjige, KOLMAR je pravo mesto za to a ako ste poklonik poznate francuske a i svetske karikature onda u tom izmišljenom gradiću možete naći knjigu genijalnog Argentinca DJILERMA MORDIL-a, nažalost pokojnog HOVIV-a, takodje i briljantnog SEMPE-a.Mi smo imali sreću da u jednoj staroj knjižari naručimo tri knjige koje su nam u istu radnju stigle za jedan dan.

U ovoj priči o KOLMARU, koja će verujemo nekima poslužiti kao turistički prospekt, valja reći da se u KOLMARU može naći hotel i za 49 evra, sa dvokrevetnom sobom i sa mogićim besplatnim parkiranjem na obližnjem trotoaru. Hoteli u centru starog grada su naravno daleko skuplji, od 105 eura pa i više.

U KOLMARU možete pojesti nešto po vrlo prihvatljivom cenama. Dovoljno je ući u vrhunski snabdevenu samoposlugu CASINO i kupiti upravo ispečen hleb i neko pakovanje mortadele ili nemačke salame.

U kafe bistrou PLANCHA ( bar a tartines ), kod najveće katedrale, sačekaće vas izvanredne taljatele sa gorgonzolom ili  sosom od bazilike, uz obavezni parmezan…a cena im je samo 5.6 evra. Čaša vina ( izlišno je reći da je vino ekstra dobro ) je 3,5 evra, ali je svuda PIVO nerazumno skupo, čaša velikog je čak i 6 evra.

O KOLMARU se može pričati još puno,puno… možda još samo da kažemo da je nedavno u tom prelepom gradiću koncert imala genijalna rok gitaristkinja i pevačica iz Srbije, u celom svetu poznata i cenjena ANA POPOVIĆ, a to smo saznali od ljubaznog konobara u  PLANCHA, bistrou.

Važno je istaći da se pešaci  u KOLMARU posebno poštuju od strane vlasnika motornih vozila, verovatno i zbog toga što i automobilisti često postaju pešaci. U KOLMARU je nezamislivo da pešaka opomenete jer prelazi zebru polako, ne daj Bože da ga opsujete ( kao što je to slučaj u nekim gradovima nama poznate zemlje ). Jedino su biciklisti malo slobodniji i po neki put nepažljivi…

Elem, na kraju još malo o NISANU X TRAIL. Bio nam je veran saputnik.. njegov komfor je nešto što nema baš svaki krosover pa je i zbog toga vrlo tražen u celom svetu. Cena ovog sa kojim smo putovali je 36.680 evra…i sve na njemu VREDI.

NISAN X TRAIL 2,0 DCI TEKNA 4 WD CVT 177 KS

ZAPREMINA MOTORA : 1995 cm
SNAGA: 130 kW ( 177 KS )
UBRZANJE: od 0 do 100 km/h   10 sek
OBRTNI MOMENT 380 Nm
DIMENZIJE: 4640/1830/1715
MEDJU OSOVINSKO RASTOJANJE: 2705
KLIRENS : 210 mm
REZERVOAR : 60 litara
PNEUMATICI: 225/55R 19
PRTLJAŽNIK:   550 ( 1982 l )
POTROŠNJA NA TESTU: od 8 do 10 litara
MAKSIMALNA BRZINA NA TESTU: 210 km/h

 

Članci iz iste kategorije